Zdravlje

Hormoni glavni pokretači našeg organizma

Hormoni glavni pokretači našeg organizma
Foto: Ustupljena fotografija | Hormoni glavni pokretači našeg organizma

BANJALUKA - Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske i ove godine sprovodi niz aktivnosti povodom obilježavanja Evropskog dana hormona, a jedna od njih je svakako i podizanje svijesti o značaju dobrog hormonskog zdravlja.

Naime, Evropski dan hormona je aktivnost koju je započelo Evropsko udruženje endokrinologa 2022. godine u cilju da se podigne svijest o značaju hormona za sveukupno zdravlje pod motom "Because hormones matter" (Jer hormoni su važni).

Aleksandra Marković, predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, kao glavni cilj obilježavanja ovog dana navodi podizanje svijesti građana o značaju dobrog hormonskog zdravlja.

"Cilj je da se udruže endokrine zajednice i udruženja i da na taj način, kolektivno, apeluju na svijest javnosti o značaju hormona", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, Evropski dan hormona odvija se pod motom "Jer su hormoni važni" i u fokus stavlja četiri oblasti: hemikalije koje ometaju rad endokrinih organa, zatim karcinomi, gojaznost i rijetke bolesti.

Kako je kazala Markovićeva, glavni cilj jeste da javnost na vrijeme prepozna simptome, kao i to kada bi se trebalo javiti endokrinolozima, a kako je dodala simptomi koji ukazuju na probleme sa hormonima su iznenadni gubitak ili dobijanje u tjelesnoj težini, suva koža, lomljivi nokti, suva i lomljiva kosa, nepodnošenje toplote i hladnoće i pojačana žeđ.

"Ne postoji nijedan organ, tkivo, niti ćelija na koji hormoni nemaju uticaj. Cijeli organizam je pod uticajem hormona, a simptomi su šaroliki tako da ih ne bi trebalo zanemariti", kazala je Markovićeva.

Gabrijela Malešević, potpredsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, ističe da su hormoni ekstenzija života.

"Vrlo je bitan zdrav način života, fizička aktivnost koja pomaže da hormoni budu u balansu i podiže nivo hormona sreće, takođe, zdrav način ishrane i promovisanje što manje upotrebe rafinisanih proizvoda već od najmanjeg uzrasta", kazala je Maleševićeva.

Ona je istakla i značaj zdravog i kvalitetnog sna, koji treba da bude u kontinuitetu šest do sedam sati.

"Veoma je važan i adekvatan unos joda kroz so i vodu, kao i kalcijuma kroz hranu", kazala je ona.

Tamara Dojčinović iz Odjeljenja za endokrinologiju i dijabetologiju UKC-a,  ističe da vodi aktivnosti vezane za promociju zdravlja i znanja o hormonima tokom cijele godine kroz simpozijume i stručne sastanke.

Kako je kazala, Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske u saradnji sa UKC-om Republike Srpske i ove godine kao i prošle sprovodi niz aktivnosti u cilju obilježavanja Evropskog dana hormona, a ovogodišnje obilježavanje pratio je i edukativni skup tokom kojeg su održana predavanje koja su obuhvatila širok spektar tema iz endokrinologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije