Zdravlje

I bebe mlađe od godinu dana zaražene morbilama

I bebe mlađe od godinu dana zaražene morbilama
Foto: Arhiva | I bebe mlađe od godinu dana zaražene morbilama

BANJALUKA - Broj zaražen od morbila u Republici Srpskoj raste, pa je tako sa današnjim danom u Srpskoj prijavljeno 30 slučajeva oboljelih od malih boginja.

"Najviše prijavljenih slučajeva je u Banjaluci i Bijeljini po 14,  dok je u Mrkonjiću Gradu i Prnjavoru prijavljeni po  jedan slučaj zaraze", kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četri godine, čak 11 mališana, dok  su među oboljelim i dvije bebe mlađe od godinu dana.

Iz Instituta za javno zdravstvo  Republike Srpske kazali su ranije za "Nezavisne novine" da domovi  zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

Nadležni i dalje apeluju na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, samo su nekim od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovam

Iako obolijevaju i odrasli među zaraženima je najviše djece i to one koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana vakcinom protiv morbila.

A male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije