Zdravlje

Izbacite ove namirnice i riješićete se nadutosti i zatvora

Izbacite ove namirnice i riješićete se nadutosti i zatvora
Foto: cottonbro studio/Pexels | Izbacite ove namirnice i riješićete se nadutosti i zatvora

Svaki čovjek je ponekad imao problem sa zatvorom i svjesni smo koliko on može da bude težak i nezgodan, posebno ako traje nekoliko dana ili se ponavlja.

Uzrok ovakvog stanja obično je ishrana, odnosno namirnice koje ne odgovaraju našem organizmu, a da toga nismo ni svjesni. Ove poteškoće uglavnom imaju odrasli ljudi zbog načina života i nedovoljne aktivnosti, kao i loše ishrane.

Svi volimo brzu hranu (hamburgeri, pljeskavice, pomfrit) i danas je veoma prisutna u svakodnevnom životu. Ipak iako je veoma ukusna, nezdrava je i prepuna masnoća i glavni razlog za pojavu zatvora.

Ovom problemu takođe doprinose i prerađene žitarice poput bijelog hljeba, peciva, bijelog pirinča, kao i crveno meso, koje uvijek možete da zamijenite ribom ili piletinom.

Slatkiši su neprijatelj i našem stomaku, jer su sve poslastice prepune šećera koji uzrokuje smanjeno pražnjenje crijeva, prenosi b92.

Kako bismo pomogli organizmu, bitno je da znamo i koje su to namirnice koje mogu da nam riješe ovaj problem.

Suve šljive, jabuke, koštunjičavo voće, kivi, kruške... veoma su bitni za naš probavni sistem, jer su bogati vlaknima i zato bi bilo veoma dobro da ih uvrstite u svoj meni. Pored toga veoma je korisno i da pijete dovoljno vode, nezaslađenih čajeva i sokova koji će hidrirati creva i pomoći pri pražnjenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije