Zdravlje

U Srpskoj 212 oboljelo od morbila

U Srpskoj 212  oboljelo od morbila
Foto: Freepik | U Srpskoj 212 oboljelo od morbila

BANJALUKA - Broj zaražen od morbila u Republici Srpkoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 212 slučajeva oboljelih od malih boginja.

"Najviše prijavljenih slučajeva je u i Bijeljini 146,  Banjaluci 23, Istočno Novo Sarajevo i  Istočna Ilidža po 13, Ugljevik tri, Pale pet,  Kotor Varoš i Doboj po dva slučaja, dok je po jedan slučaj prijavljen u Mrkonjiću Gradu, Prnjavoru, Laktašima i Pelagićevo i Zvorniku", kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četri godine, čak  89 mališana, dok je među oboljelim i deset beba mlađih od godinu dana.

"Među oboljelima od malih boginja ima i 60 mališana , uzrasta od pet do devet godina godina", kazali su iz Instituta.

Tamara Nikićević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske,   kazala je ranije za "Nezavisne novine" da su najviše pogođene uzrasne grupe djece od prve do četvrte godine, zatim od pet do devet godina, ali i osobe starije od 30 godina.

"MRP vakcina se, prema programu obavezne imunizacije u Republici Srpskoj, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu. Prvom dozom vakcine protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) postiže se visok stepen imuniteta", kazala je tada Nikićevićeva.

Pojasnila je da  obuhvat vakcinacijom protiv morbila (malih boginja), rubeole (crvenke) i parotitisa (zaušnjaka), prethodnih godina dosta niži od neophodnih 95 odsto.

"Tako da bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi od 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 ili 95 odsto. Obuhvat od 62,7 odsto, kao i postojanje regija sa još nižim obuhvatom, znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet, te je izbijanje epidemije morbila direktna posljedica toga", kazala je Nikićevićeva.

Dodaje da nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake.

Male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije