Život

Da li je pronađeno mjesto gdje je počeo život na Zemlji?

Da li je pronađeno mjesto gdje je počeo život na Zemlji?
Foto: Pixabay | Da li je pronađeno mjesto gdje je počeo život na Zemlji?

Grupa istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu otkrila je jedinstveno "jezero sode" u zapadnoj Kanadi, koje bi moglo biti analog drevnih "malih toplih bara" (prema Darvinu), gdje je život na našoj planeti nastao prije više od četiri milijarde godina, navodi portal Space.com.

 

Naučnici su primijetili da ovo jezero ima hemijski sastav i uslove koji bi mogli da olakšaju spontanu sintezu složenih molekula, koje igraju važnu ulogu u nastanku života. Posebno su primijetili visoku koncentraciju rastvorenog fosfata u jezeru, koji se smatra ključnim elementom za fosforilaciju prebiotičkih nukleozida, važnih za nastanak života.

Proučavajući jezera Last Čans i Gudenou u Kanadi naučnici su otkrili da nema geohemijskih padavina fosfora, a kalcijum u sedimentima predstavlja dolomit, a ne apatit. Ovo, zajedno sa smanjenom stopom fiksacije azota usljed visokog saliniteta, stvara povoljne uslove za akumulaciju fosfata u jezeru, prenosi "Politikin magazin".

Istraživači primjećuju da su isparljiva jezera sode formirana na bazaltnoj stijeni možda obezbijedila pogodne uslove za pojavu života na Zemlji, obezbjeđujući dovoljno fosfata za sintezu prebiotika. Ovo otkriće baca svjetlo na potencijalno porijeklo života na našoj planeti, prenosi "Planet today ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije