Život

Kada najranije "radi" test za trudnoću

Kada najranije "radi" test za trudnoću
Foto: N.N. | Kada najranije "radi" test za trudnoću

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, prirodno je što želite da saznate da li ste u tome i uspjeli skoro momentalno.

Nažalost, većina stvari u životu ne ide onako kako bismo mi željeli, pa ćete ipak morati malo da se strpite prije nego što odjurite u apoteku po test za utvrđivanje trudnoće, da ne biste samo uzalud bacali novac radeći ga prerano.

Da biste znali kada je pravi trenutak za test, trebalo bi da imate (okvirno bar) ideju o tome kada vam je u toku mjeseca ovulacija, i kog dana očekujete menstruaciju.

Da bi test za utvrđivanje trudnoće mogao da pokaže pravo stanje, moraćete da sačekate da dođe do implantacije oplođene jajne ćelije, jer tada počinje da se luči hCG, hormon na koji su osetljivi testovi za trudnoću.

Implantacija je trenutak kada se oplođena jajna ćelija "zakači" za zid materice, i taj trenutak je - početak trudnoće. Prije nego što se to desi, test neće pokazati da ste u drugom stanju čak ni ako je došlo do oplodnje.

Do implementacije dolazi 6 do12 dana nakon ovulacije, ali u 85 odsto slučajeva, ukoliko je došlo do oplodnje, implementacija će se odigrati između 8. i 10. dana od ovulacije.

Dakle, ako radite test prije ovog trenutka, može se desiti da dobijete lažno negativne rezultate i sve u svemu, da bacate novac uzalud.

Preporuka je da test uradite dan nakon što je trebalo da dobijete menstruaciju koja je izostala. Ako nemate redovne menstruacije, trenutak kad biste mogli da očekujete pozitivne rezultate ukoliko ste u drugom stanju je oko tri nedelje nakon odnosa tokom kojeg je moglo da dođe do trudnoće.

Ako test bude negativan, menstruacija vam kasni a vi osjećate neke simptome koji bi mogli da ukazuju na trudnoću, sačekajte nekoliko dana pa ponovo uradite test.

Simptomi koji mogu da ukazuju na trudnoću

  • Osetljive, možda i uvećane grudi,
  • Nesvjestica,
  • Grčevi u donjem stomaku i tačkasto krvarenje,
  • Mučnina praćena povraćanjem ili bez povraćanja,
  • Glavobolje,
  • Promjene raspoloženja,
  • Vrtoglavica

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije