Život

Otac malog heroja Andreja: Okrenuo nam je svijet, ali i mi ćemo svijet za njega

Otac malog heroja Andreja: Okrenuo nam je svijet, ali i mi ćemo svijet za njega
Foto: Ustupljena fotografija | Otac malog heroja Andreja: Okrenuo nam je svijet, ali i mi ćemo svijet za njega

BANJALUKA - Andrej je sunce našeg života, radost i sreća. Kada postaneš roditelj, jedino važno je tvoje dijete. Niti jedna borba nije teška samo da ono bude dobro. Predivan mali dječak zaslužuje da bude samostalan i jak, da sva ova borba bude blijedo sjećanje, a svaki novi dan u njegovom životu radost, da dočekamo dan da i on kaže hvala i volim te. Okrenuo nam je svijet, ali i mi ćemo svijet za njega, zbog ljubavi, zbog našeg Andreja.

Istakao je ovo u razgovoru za "Nezavisne novine" Bojan Popović, otac malog heroja Andreja iz Banjaluke, koji od prvog dana svog života vodi mnoge bitke. Apel za pomoć za njegovo izlječenje odjeknuo je društvenim mrežama, a Andrej je osvojio srca mnogih.

Iako ima tek nešto više od tri godine, da je život težak i gorak, Andrej je saznao odmah pri rođenju kada je ostao bez kiseonika, a njegov razvoj bio je upitan.

"Kao je imao samo mjesec dana cijeli tim ljekara, fizijatar, psiholog, logoped, radili su na tome da njegov razvoj ne stagnira. Bilo je napretka, ali javili su se i drugi problemi. Svaki obrok je bio bolan, fizički razvoj je zaostajao. Zbog slabog napredovanja u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka uputili su nas kod specijaliste u Beograd, u Tiršovu bolnicu, gdje mu je ustanovljen horizontalno postavljen želudac i GERB III stepena, te ga tamo i dalje prati  gastroenterolog. Hirurški pristup je bio zadnja opcija, uključili su mu terapiju koja daje rezultate. Terapija je obavezna svakodnevno i sami je nabavljamo, takođe iz Srbije, jer je kod nas nema, a nije ni na našoj listi lijekova", priča Popović.

Kako ističe, Andrej je kasnio sa psihomotornim razvojem.

"U Banjaluci je išao na terapije, divan tim ljekara logopeda davao je sve od sebe, ali termini su rijetki, a vrijeme je prolazilo. Za kliniku 'Đorđe Kostić' čuli smo od poznanika koji su sa svojim djetetom bili na Institutu i postigli dobre rezultate. Institut za fonetiku i patologiju govora 'Đorđe Kostić', nakon pregleda i procjene, iznio je zaključak da je dijete u značajnom razvojnom kašnjenju, te da bi konstantan i intenzivan rad dao značajne i dobre rezultate. Odluka o odlasku u Beograd bila je momentalna, te smo već polovinom januara Andreja uključili u program", govori Popović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, procjena ljekara je da bi u Institutu trebalo da bude od šest mjeseci do godinu dana.

"Andrej dnevno na Institutu provede oko tri sata, što otprilike dnevno košta oko 150 KM, plus razni pregledi koje sam Institut traži, a ako terapeuti  procijene, uključuju se i dodatne aktivnosti", objašnjava on, dodajući da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne pokriva liječenje koje je potrebno Andreju, te su se zbog toga obratili Fondu solidarnosti "Duša djece", kome su predali svu potrebnu dokumentaciju, a sada se nadaju pozitivnom odgovoru.

Lavinu humanosti pokrenuo je prije nekoliko dana status banjalučkog ugostiteljskog objekta "Hey Joe Club", a kako ističe Popović, odazvao se nevjerovatan broj ljudi.

"Andrej će uspjeti nastaviti borbu, uspjeće da bude kao njegovi vršnjaci, hvala svima na podršci. Vjerovali smo u ljudsku dobrotu i humanost, ali nas je iznenadio odziv ovolikog broja ljudi, te im ovom prilikom zahvaljujemo", navodi on za "Nezavisne novine".

Svi oni koji požele da pomognu malom Andreju mogu to učiniti uplatom donacija na žiro-račun oca: Bojan Popović; Raiffeisen Bank; 1613 0000 1593 1335

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije