Život

"Superbrke" i u vrijeme korone misle na muško zdravlje

"Superbrke" i u vrijeme korone misle na muško zdravlje
Foto: N.N. | "Superbrke" i u vrijeme korone misle na muško zdravlje

"Popravi ih ispod maske, provjeri ih ispod tuša" je slogan ovogodišnje, osme akcije "Movember", koju organizuje neformalno Udruženje građana "Superbrke" iz Banjaluke.

Kao i prethodnih godina, akcija je način da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i sakupi novac za one kojima je pomoć potrebna. Organizatori akcije su istakli da će ove godine dio prikupljenih sredstava na kraju mjeseca proslijediti Maksimu Derveniću iz Šamca, 33-godišnjem pacijentu koji se bori s ovom bolešću, i Udruženju "Mozaik prijateljstva" iz Banjaluke i javnoj kuhinji.

"U skladu sa praksom iz prethodnih godina, dio prikupljenih sredstava ćemo proslijediti pacijentu koji je u teškoj finansijskoj situaciji, da bismo mu bar malo olakšali borbu s ovom bolešću. Ove godine smo odlučili i da dio sredstava odvojimo za javnu kuhinju zato što je u posljednjih nekoliko mjeseci broj korisnika naglo porastao. Situacija je jako teška i zbog toga hoćemo da pomognemo koliko možemo da bi korisnici bar neko vrijeme mogli imati redovne obroke", rekao je Zoran Šišić, član neformalnog Udruženja građana "Superbrke".

Zbog trenutne epidemiološke situacije organizatori su najavili da će većinu sadržaja pokušati realizovati online, pa je tako ove godine 1. novembra izostalo tradicionalno kolektivno brijanje u kafeu "Pause", čime bude ozvaničen početak akcije. Kao alternativa, svi koji žele da podrže i učestvuju u ovogodišnjoj akciji mogu poslati svoje fotografije na kojima su obrijani na mail [email protected]

"Akciju smo zamislili tako da svi koji žele da učestvuju ili nas podrže pošalju svoje uspravne (horizontalne) fotografije portreta na našu mail adresu, jer jedno od pravila nalaže da se početkom mjeseca osoba obrije i pušta brkove. Na kraju novembra, potrebno je poslati još jednu fotografiju sa brkovima. Sve fotografije će automatski učestvovati na aukciji koju ćemo pokušati realizovati na kraju mjeseca. Potrebno je da nam osobe pošalju svoje ime i prezime i mjesto odakle dolaze", istakao je Šišić.

"Superbrke" su predstavile i sajt movemberbl.com na kojem se mogu pronaći sve ostale informacije vezane za ovogodišnju akciju. Pored sajta, svi koji žele da pomognu popularnom "brkinom fondu", koji se nalazi u kafeu "Pause", moći će da kupe majice i maskice za telefon. Tokom novembra u saradnji sa partnerima biće organizovane i brojne edukativne i druge aktivnosti koje će biti objavljene na Facebook i Instagram stranici "Movember Banjaluka".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije