Svijet životinja

Lavež šarplaninaca odjekivao "Akvanom"

Lavež šarplaninaca odjekivao "Akvanom"
Foto: Velibor Tripić | Lavež šarplaninaca odjekivao "Akvanom"

BANJALUKA - Specijalizovano trinaesto klupsko prvenstvo za šarplanince u RS u organizaciji Šarplaninac kluba "Krajina" održano je na terenu vodenog parka "Akvana".

Na manifestaciji su, osim vlasnika pasa iz BiH, učestvovali i vlasnici ove rase iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Češke, Italije, Slovačke i Makedonije.

Prema riječima velikog broja posjetilaca i organizatora, radi se o jednom od najboljih događaja u regionu.

Duško Kuzmanović, predsjednik Šarplaninac kluba "Krajina", kazao je da ova manifestacija po kvalitetu spada u red najboljih na Balkanu, ali i u svijetu, jer je Balkan središte ove pasmine.

"Bez ikakve podrške iz jednog dječačkog sna volonterskim radom napravili smo događaj, koji već pet godina zaredom bilježi više od stotinu prijavljenih pasa. Ove godine bila su prijavljena 122 psa, dok je prošle godine za ovu manifestaciju bilo njih 126, a radi se o rekordnoj cifri za ovu rasu", dodao je Kuzmanović.

Ciljevi izložbe bili su doprinos očuvanju ove autohtone rase, edukacija, sklapanje prijateljstava i upoznavanje javnosti sa bogatstvom koje ova rasa nudi te razmjena pozitivnih iskustava s brojnim učesnicima.

Prijavljeni psi takmičili su se u devet starosnih kategorija, a na kraju se birao klupski mladi i klupski zreli pobjednik po razrednim kategorijama mužjak i ženka, najbeba, najljepši parovi, grupe potomaka i odgajivačke grupe.

Osim izgleda, sudije su posmatrale karakter psa od vrha njuške do repa te njegov ulazak u ring.

Kada je riječ o ocjenjivanju, šarplaninac se ne gleda samo po boji, jer ova pasmina ima pet-šest nijansi boja - od sive, bijele, medenožute pa do mrke.

"Šarplaninac se može naći u svim tim bojama. Prilikom ocjenjivanja bitan je skup svih fizičkih osobina psa što uključuje dlaku, visinu, težinu, dužinu, oblika glave, hod, zubalo, oči. Njegova tipičnost je dobro građena glava, a glavene karakteristike poslušnost vlasniku i dobar čuvar doma i stada", kazao je Radovan Mazalica, sudija u Kinološkom savezu RS i delegat ovogodišnje izložbe.

Pokrovitelji manifestacije su grad Banjaluka, Kinološki savez RS i Kinološki savez Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije