Svijet životinja

Lisice se odomaćile u gradu

Lisice se odomaćile u gradu
Foto: ilustracija | Lisice se odomaćile u gradu

SANSKI MOST - Brojne lisice su se tokom proteklih mjeseci naselile u naselja oko Sanskog Mosta, ali i u samom gradu, a mnoge od njih su se toliko odomaćile da se gotovo i ne plaše ljudi.

Direktor Veterinarske stanice u ovome gradu Senad Bešić kaže kako se mnogi građani žale da im lisice napadaju perad i druge sitne životinje, te navodi kako je njihovo prisustvo u naseljenim mjestima prije svega uzrokovano zbog potrage za hranom.

"Mislim da možemo konstatovati kako je u lancu ishrane životinja došlo do nekih poremećaja, pa su lisice u potrazi za hranom. Također, mnoga sela oko Sanskog Mosta su opustjela, u njima nema ljudi pa je divljim životinjama sada lakše da dođu sve do grada", kaže Bešić.

Prema njegovim riječima, lisice se u naseljima hrane ostacima ljudske hrane, a osnivaju i svoja legla u neposrednoj blizini kuća. Iako su ove životinje na glasu kao prenosnici zarazne bolesti bjesnilo, Bešić smatra kako trenutno nema opasnosti jer se redovno obavlja oralna vakcinacija lisica.

"Na terenu nemamo prisutne slučajeve bjesnila kod životinja, pa je situacija trenutno stabilna i pod kontrolom. Mislim da će tako i ostati ukoliko se nastavi s pravovremenom vakcinacijom lisica, koja se obavlja tako što se iz aviona bacaju mamci za lisice koji sadrže vakcinu protiv bjesnila. Ukoliko bi se ono pojavilo kod lisica, tada bismo zasigurno imali i zaražene pse", kaže Bešić.

Lovci kažu kako je povećano prisustvo lisica u urbanim područjima uzrokovano time što su u potrazi za hranom, ali i pojavom šakala koji su osvojili ovdašnje šume. Šakali su u velikom broju stigli na područje grmečkih šuma jer su vukovi migrirali na druga područja, a radi se o tome da su oni međusobno smrtni neprijatelji. Istovremeno, šakali napadaju lisice i njihova legla, pomjeraju ih iz njihovih staništa i one se zbog toga spuštaju u nizinske predjele.

U ovome slučaju i lovcima su vezane ruke jer je u urbanim područjima strogo zabranjena upotreba lovačkog naoružanja pa su iz tog aspekta lisice bezbjedne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije