Privreda

Zaključen stečaj nad dubičkom "Mehanikom": Od fabrike sa 600 radnika nije ostalo ništa

Zaključen stečaj nad dubičkom "Mehanikom": Od fabrike sa 600 radnika nije ostalo ništa
Foto: olx.ba | Zaključen stečaj nad dubičkom "Mehanikom": Od fabrike sa 600 radnika nije ostalo ništa

PRIJEDOR – Okružni privredni sud u Prijedoru, zbog nedostatka stečajne mase, zaključio je stečajni postupak nad Fabrikom poljoprivrednih mašina "Nova mehanika" iz Kozarske Dubice.

Stečajni postupak nad ovim društvom sa ograničenom odgovornošću otvoren je prije dvije godine, u junu 2021. godine, a godinu dana kasnije stečajni upravnik je na izvještajnom ročištu, između ostalog, saopštio da stečajni dužnik nema zaposlenih radnika i da posjeduje pokretnu imovinu vrijednu 16.000 maraka, dok u svom vlasništvu nema nepokretnosti. Zbog toga je osporio razlučno pravo povjerilaca. A među povjeriocima su bili Uprava za indirektno potraživanje BiH, Poreska uprava RS, "Elektrokrajina" Banjaluka, "Sberbanka", "Mtel", "Novosadski sajam" i prijedorsko preduzeće "Topić kompani". Na izvještajnom ročištu u martu ove godine, stečajni upravnik je izjavio da je nesporno utvrđeno da određene nepokretnosti ne predstavljaju imovinu stečajnog dužnika, da je pokretna imovina na drugoj licitaciji unovčena po cijeni 50 odsto nižoj od procijenjene, te da nedostaju novčana sredstva za pokriće vođenja stečajnog postupka i namirenje povjerilaca opšteg isplatnog reda. Stoga je predložio da zainteresovani povjerioci uplate predujam od 10.000 KM za troškove ili da se, u suprotnom, stečajni postupak zaključi zbog nedostatka stečajne mase. Uprkos ovom upozorenju, niko od povjerilaca nije iskazao interes za dalje vođenje stečajnog postupka. Time su se stekli uslovi za okončanje stečaja u fabrici koja je nekada zapošljavala 600 radnika, a svoje proizvode izvozila širom planete.

Prisjećajući se istorijata ove firme, njena nekadašnja direktorica Slavica Drvenica, svojevremeno je za portal crvenakritika.org, istakla da je osnovni proizvodni program bila proizvodnja poljoprivrednih priključnih mašina.

"Pored osnovnog programa fabrika je od 1981. godine bila uključena u proizvodnju pozicija za namjensku industriju. Po toj osnovi bila je dugi niz godina stalni kooperant „Pretisa“ iz Vogošće, Fabrike „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda, Vazduhoplovnog zavoda „Kosmos“ iz Banjaluke i „Rudi Čajaveca“ iz Banjaluke. Od 1987. do 1992. godine uspješno je sarađivala sa firmom „Vogel & Noot“ iz Austrije. Zahvaljujući toj saradnji u fabrici su razvijeni proizvodi visoke kvalitete za domaće i svjetsko tržište. Mehanika je bila stalni učesnik na međunarodnim sajmovima gdje je stekla priznanja za rad i razvoj novih proizvoda. Bila je jedan od najboljih i najpoznatijih proizvođača poljoprivrednih priključnih mašina u Jugoslaviji i jedan od rijetkih koji je izvozio na strano tržište Čehoslovačke, Nigerije, Italije, Pakistana, Iraka i Austrije", ispričala je Drvenica.

Fabrika je do 1991. godine radila u dvije pune smjene a dio kapaciteta je korišten 24 časa dnevno. Prerađivano je i do 3,5 hiljada tona čelika na godišnjem nivou.

"Početkom 1991. godine svi rezultati po pitanju kvaliteta proizvoda i zastupljenosti na tržištu ukazuju da je bila najbolja fabrika ovog proizvodnog programa u bivšoj Jugoslaviji. Uz konstantan razvoj novih proizvoda fabrika je tada imala oko 150 vrsta proizvoda osnovnog proizvodnog programa. Zapošljavala je oko 600 radnika", navela je nekadašnja direktorka, dodajući da je rat skoro u potpunosti prekinuo poslovanje fabrike.

Razvojni put ove fabrike datira još od 1945. godine a u akcionarsko društvo prešla je 2001. godine. Bez udjela državnog kapitala djelovala je do 2009. godine kada je otvoren stečajni postupak. Fabrika je 2011. godine prodana firmi „Kondić komerc DOO Kozarska Dubica“.  Međutim, deset godina kasnije, ponovo je završila u stečaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije