Tržište

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna
Foto: Pixabay/Cepris | Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

MOSTAR - Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru dala saglasnost na Prijedlog odluke Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata po kojoj bi ona bila produžena do kraja maja ove godine.

"Ovom odlukom, čija primjena je predložena do 31. maja 2023. godine, privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini", navode iz Vlade FBiH.

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo.

Kako je obrazložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prijedlog odluke je izrađen na osnovu konsultacija i sastanaka s mjerodavnim entitetskim institucijama.

U obrazloženju novopredložene odluke navedeno je da BiH ima razvijenu drvoprerađivačku industriju koja zapošljava veliki broj radnika, a čiji opstanak zavisi od urednog snabdijevanja određenih drvnih sortimenta.

"Stoga, šumski drvni sortimenti predstavljaju esencijalnu i stratešku robu za BiH. Pri tome je posebno bitno da bude osigurano ekološki i ekonomski održivo upravljanje šumskim resursima", saopšteno je iz Vlade FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije