Muzika

Admir Čular za "Nezavisne": Ne smijemo biti konformisti i odmahivati rukom

Admir Čular za "Nezavisne": Ne smijemo biti konformisti i odmahivati rukom
Foto: Ustupljena fotografija | Admir Čular za "Nezavisne": Ne smijemo biti konformisti i odmahivati rukom

"Kuhamo" nekoliko novih projekata, ono što je aktuelno i što bi moglo brzo "izaći iz rerne" je četvrti studijski album "Ozbiljna zaebancija".

Također, snimili smo još jedan novi spot i uskoro će izaći van. Pjesma se zove "Taiwan". Tekuću godinu obilježiće intenzivna koncertna aktivnost sa kojom krećemo u martu mini turnejom Zagreb, Beč, Minhen, Beograd. Bujrum na "Helem Nejse", biće špica, rekao je za "Nezavisne" Admir Čular Gaga, član umjetničkog kolektiva "Helem Nejse".

Sarajlije su nedavno objavile singl "Ruža" na kojem im je gostovala interpretatorka sevdalinke Amira Medunjanin.

"Stihi (Amer Čanković, član umjetničkog kolektiva 'Helem Nejse') je došao sa sjajnim tekstom i na tom refrenu smo prosto čuli Amirin glas. Upoznali smo se posredstvom prijatelja i snimili pjesmu. Zaljubili smo se u ono što smo zajedno stvorili već na prvo slušanje demo verzije i za vrlo kratko vrijeme postali dobri prijatelji. Amira je diva u svakom smislu te riječi. Velika nam je čast i privilegija raditi sa umjetnicom svjetskog glasa kao što je ona", kazao je Čular.

NN: Autor spota Admir Švrakić rekao je da je isti distopijski sudar realizma i fantazije, usmjeren na prikaz ljudskih strahova i slabosti, kao rezultat promišljanja o socijalnim i društvenim okolnostima kojih smo taoci. Gdje se, prema Vašem mišljenju, danas nalazi čovjekova svijest, koliko je on uplašen, da li nam socijalne i društvene okolnosti nameću model ponašanja?

ČULAR: "U vremenu ovom, za insana novom, svi pod jednim krovom, a svako bi po svom…" Ili: "U vremenu briga i baš loših knjiga/ I staleža liga, pa puše baš svi ga…"

NN: Radili ste sa mnogo muzičara širom regiona. Ostanete li nakon toga u kontaktu, stvore li se neka prijateljstva?

ČULAR: Saradnje sa drugim umjetnicima su jedna od najljepših stvari našeg posla, to je nešto u čemu posebno uživamo. Iz studijskih saradnji rodila su se velika prijateljstva i kvalitetni poslovni odnosi. Naš brat Marko Louis veliki je prijatelj sa kojim se družimo i privatno, a često radimo i u studiju. U ovoj godini će izaći naš i njegov album, na oba imamo zajedničke pjesme. Još malo pa ćemo moći objaviti vrlo solidnu kompilaciju, a nekad u budućnosti možda i snimiti zajednički album.

NN: Koliko vas dueti i rad sa tim ljudima muzički obogate, dođete li do nekih novih ideja?

ČULAR: To je jedan od razloga zašto volimo studijske "sessione" sa različitim umjetnicima. Oni nerijetko imaju potpuno drugačiji muzički senzibilitet ili dolaze iz potpuno drugog žanra. Uvijek je lijepo i korisno širiti vidike, učiti od drugih, razmjenjivati ideje i usavršavati umijeće spajanja nespojivog.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

NN: Novi album "Ozbiljna zaebancija" treba da bude objavljen na proljeće, po čemu će se isti razlikovati od prethodnih izdanja?

ČULAR: "Ozbiljna zaebancija" biće najbolji i najzreliji album do sada te najbolja verzija našeg dosadašnjeg rada na muzici. Ipak, posljednji sud o kvaliteti novog albuma će dati publika.

NN: Koliko danas ima smisla izdavati albume, može li od toga da se nešto zaradi?

ČULAR: Ne bih mogao govoriti u ime kolega, ali za "Helem Nejse" i te kako ima smisla. Priču koju želimo ispričati i zamišljeni koncept koji želimo predstaviti prosto se ne može "zgurati" u par singlova. U svijetu svi i dalje izdaju albume. Jedan od najvećih mitova u muzici je da se albumi više ne izdaju. Izdavačke kuće polako postaju besmislene. Tehnologija nam omogućuje da uz "uradi to sam" pristup pravimo šta nam duša poželi. Mogućnosti je jako puno, potrebni su volja i strpljenje. Ali u svakom slučaju, album je album, je.i ti to.

NN: Možete li da živite od muzike, koliko je to danas teško?

ČULAR: "Helem Nejse" je konglomerat čija je sfera poslovanja jako široka. Pored muzike autori smo nekoliko velikih umjetničkih projekata poput animiranog serijala "Bruca, Braca, Bruda, Brada", koji bilježi sve veću i veću popularnost širom regije. Pored muzike i crtanog radimo još mnogo projekata. Živi smo, zdravi, motivisani i gladni. Nismo najbolji, ali smo jedini.

NN: Koje stvari vidite kao najveće probleme u bh. društvu?

ČULAR: Obrazovanje na prvom mjestu, u stopu ga prate korupcija, kriminal, zdravstvo, nacionalizam. Senzacionalizam i politička pristrasnost pojedinih medija ne pomažu da ovo društvo i javnost konačno ozdrave. Baza  je svakako izuzetno loša i pogrešna organizacija kompleksnog političkog sistema, koji je na površinu izbacio neobrazovane, nesposobne političare i privilegovao mafijaške klanove. Isti su stavili šapu na tužilaštva i sudove koji u skladu sa direktivama svojih stranačkih šefova u najmanju ruku selektivno provode pravdu. Vratimo se na početak i bavimo se obrazovanjem. Najlakše je izmanipulisati neuk i indoktriniran svijet. Zato moramo učiti i promišljati o temama koje nas se i te kako tiču. Ne smijemo biti konformisti i odmahivati rukom. Mladi ljudi moraju ustati za sebe, jer niko drugi to neće uraditi umjesto njih.

 

BiH luka umjetničkih potencijala i talenata

NN: Koga od kolega posebno pratite i cijenite, ima li neki mladi bend u BiH koji, prema Vašem mišljenju, obećava, gdje se danas nalazi muzička scena u BiH?

ČULAR: Bosna i Hercegovina historijski gledano uvijek je bila luka velikih umjetničkih potencijala i talenata i iznjedrila velike zvijezde koje širom svijeta rasprodaju koncerte. Jedan od primjera je "Dubioza kolektiv", čiji rad izrazito cijenimo, a možemo se pohvaliti i saradnjom sa njima. Tu su naravno "Letu štuke", "Zoster", Božo Vrećo, Edo Maajka, Amira Medunjanin. Svima dugujemo zahvalnost jer su umnogome potpomogli našu afirmaciju. Mladih izvođača nema puno, bar onih bliskih našem fazonu. Od sarajevskih bismo mogli istaknuti repera Katarzu, repericu Mashu Raveli, rok bend "Srklet". Generalno, može to puno bolje. Manje kukanja, više akcije, ima mjesta za sve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije