Muzika

Braća Teofilovići za "Nezavisne": Održati koncert samo glasom veliki je izazov

Braća Teofilovići za "Nezavisne": Održati koncert samo glasom veliki je izazov
Foto: Nebojša Babić | Braća Teofilovići za "Nezavisne": Održati koncert samo glasom veliki je izazov

Braća Ratko i Radiša Teofilović nastupiće 17. novembra sa džez pijanistom i kompozitorom Matijom Dedićem u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

O nastupu u gradu na Vrbasu, pjevanju u duetu, pripremama za nastupe i planovima za budućnost pjevači tradicionalne narodne muzike govorili su za "Nezavisne".

"Poslednjih godina smo česti gosti Banjaluke i Banskog dvora, sale u kojoj volimo da nastupamo. Program će činiti pesme sa poslednjeg albuma 'Element'. Matija Dedić će se pojaviti kao gost koncerta. S njim ćemo prvi put imati zajednički nastup", rekao je Radiša Teofilović.

NN: Mnogo puta ste nastupali u Banskom dvoru. Šta za vas predstavlja ovaj prostor?

RATKO TEOFILOVIĆ: Naš drugi album "Sabazorski vetrovi", objavljen 2001. godine, sniman je u Banskom dvoru. Radi se o dvorani posebne akustike koja vam uvek daje mogućnost da interpretacija samih pesama bude posebna, zbog čega je to jedan od naših najomiljenijih prostora za koncerte.

NN: Koliko je teško pjevati u duetu, a da zvučite kao solo?

RADIŠA TEOFILOVIĆ: Ne mogu odgovoriti koliko je to teško, ali mogu reći da se brat i ja bavimo najtežom muzičkom disciplinom. Održati koncert samo glasom sigurno je veliki izazov. Mislim da se pre može govoriti o našem konceptu, nego o nečemu što zvuči kao solo izvođenje.

NN: Nemate formalno muzičko obrazovanje... Smatrate li da vam se zbog toga bilo teže baviti muzikom ili da ste lakše raširili krila neopterećeni određenim formama?

RATKO TEOFILOVIĆ: S obzirom na to da smo završili Agronomski fakultet, uporedo smo pevali u horu i na taj način sticali sva neophodna znanja za profesionalno bavljenje muzikom. Kasnije smo pronašli našu muzičku priču neopterećenu formama i dokazali da emocije koje dajete prilikom izvođenja lako dopiru do srca slušalaca na svim meridijanima. To nam je omogućilo da budemo gosti predavači na nekoliko prestižnih muzičkih univerziteta u Americi.

NN: Koliko vremena Vam je potrebno da uvježbate izvođenje novih pjesama?

RADIŠA TEOFILOVIĆ: Na samom početku taj proces je iziskivao puno rada i svakodnevnog vežbanja. I danas kada osetimo da pesmu treba da oživimo to radimo sa puno ljubavi. Vreme koje nam je potrebno za to je relativno. Melodijski i harmonijski brzo pronalazimo rešenje. Učenje teksta iziskuje vreme u zavisnosti od njegove veličine i logike stiha.

NN: Već neko vrijeme sarađujete sa Matijom Dedićem, kako je došlo do toga?

RATKO TEOFILOVIĆ: Pre pandemije virusa korona počele su probe i pripreme za koncerte, a snimljen je i spot za pesmu "Kaleš bre, Anđo". Potom je nastala pauza od dve godine i, evo, ponovo smo krenuli sve iz početka. Matija je pre svega jako dobar čovek, a uz to poseduje raskošan talenat i muzikalnost. Pravo je zadovoljstvo i radost što ćemo prvi put nastupiti zajedno baš u Banjaluci.

NN: Svirali ste širom Balkana i svijeta. Odakle nosite najljepše uspomene, koji su Vam prostori najdraži za nastup?

RATKO TEOFILOVIĆ: Svaki koncert je novo iskustvo. Ovoga leta započela je naša promotivna turneja u Hrvatskoj u divnim ambijentima. Bila je izuzetno posećena i imala je odličan odjek u medijima i javnosti. Potom su i koncerti u Nemačkoj na festivalu "Rudolstadt" bili posebni baš zbog publike koja je jako emotivno reagovala na našim koncertima, gde se tražio disk više.

NN: Ove godine ste izdali album "Element". Šta ga izdvaja u odnosu na vaš prethodni rad?

RADIŠA TEOFILOVIĆ: "Element" predstavlja presek naše karijere duge skoro 30 godina. Neke pesme koje se nisu našle na našim prethodnim izdanjima sada su zauzele mesto na ovom albumu.

NN: Izdavač "Elementa" je "Croatia records". Kako je došlo do saradnje s ovom izdavačkom kućom?

RATKO TEOFILOVIĆ: Pre više godina na jednom od naših prvih koncerata u Zagrebu, posle koncerta s Miroslavom Tadićem na sceni "Amadeo", direktor "Croatia recordsa" Želimir Babogredac nam je ponudio saradnju. Konačno su se stekli uslovi ove godine i u februaru smo se vrlo brzo dogovorili. U Zagrebu je bila promocija, a potom i "Jugotonu" u Beogradu.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost, radite li na novim projektima?

RADIŠA TEOFILOVIĆ: Naši planovi se najviše vezuju za što veći broj koncerata u budućnosti. Period pandemije virusa korona ostavio je veliki trag na svakog izvođača pa tako i na nas. Razmišljamo uvek jedan korak unapred pa tako i o nečemu novom što ćemo uraditi, ali o tome kada dođe vreme za to.

 

Koncerti sa Miroslavom Tadićem u Zadru i Splitu

NN: Sarađivali ste i sa gitaristom Miroslavom Tadićem... Postoji li mogućnost obnove te saradnje na nekom novom albumu ili turneji?

RADIŠA TEOFILOVIĆ: Saradnja sa Miroslavom Tadićem nikada nije ni bila prekinuta. On živi i radi u Americi, to je jedan od razloga što nas nema često na sceni s njim. Narednog leta bićemo zajedno u Zadru i Splitu. Album "Vidarica" koji smo radili s njim je osmišljen kao muzički projekat za koji se ne vezuju samo pesme s albuma, već se stalno nadograđuju nove koje čine celu našu priču novom i zanimljivom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije