Muzika

Darko Rundek za "Nezavisne": Mogući novi album i turneja "Haustora"

Darko Rundek za "Nezavisne": Mogući novi album i turneja "Haustora"
Foto: Facebook/Darko Rundek (Official) | Darko Rundek za "Nezavisne": Mogući novi album i turneja "Haustora"

U regionu je sve vrlo ugroženo. Sreća je da postoje ljudi i zajednice koji se opiru zahvatima koji dugoročno ugrožavaju njihovu životnu sredinu i da to rade s jedne strane srčano, a s druge kompetentno u pravnom smislu.

Aktuelni zakoni i trendovi u Evropskoj uniji im idu na ruku.

Važna je također i podrška javnosti i medija, koja vrši pritisak na političke strukture koje žele dokazati da brinu o općem dobru, žele li biti ponovo izabrane.

Rekao je ovo za "Nezavisne" muzičar, pjesnik, reditelj i glumac Darko Rundek, lider benda "Rundek i ekipa", koji će 11. novembra zajedno sa beogradskim "Partibrejkersima" nastupiti na Koncertu za očuvanje rijeka Balkana, u Sportskom centru "Borik" u Banjaluci. Iako u januaru puni 67 godina, Rundek i dalje radi punom parom. Krajem novembra i početkom decembra održaće šest koncerata u rodnom Zagrebu.

Nedavno je objavio i reizdanje kultnog albuma "Ruke", koji je 2002. godine snimio zajedno sa "Cargo orkestrom". Prethodno je u novom aranžmanu sa Džez orkestrom Hrvatske radio-televizije predstavio pjesmu "Ti i ja" s ovog albuma. Pitali smo ga šta je za njega značila i kako je protekla ova saradnja.

"Ono što sam radio osamdesetih i kasnije bilo je, između ostalog, i pod utjecajem muzike džez big bendova. Aranžerima Mironu Hauseru, Luki Žužiću i Maku Murtiću je moja muzika bila dio muzičkog odrastanja pa je ova suradnja došla prilično prirodno i s razumijevanjem", ispričao je Rundek.

NN: Izdavačka kuća "Croatia Records" nedavno je objavila reizdanje albuma "Treći svijet" benda "Haustor" iz 1984. godine. Kako je bilo okupiti se i družiti sa bivšim članovima benda, postoji li mogućnost nekog novog albuma ili koncertne turneje?

RUNDEK: Reizdanje "Trećeg svijeta" je bilo povod da se okupimo u studiju i poradimo na dab verziji naslovne kompozicije. To je okupljanje bilo iznenađujuće opušteno i kreativno pa je otvorilo mogućnost da možda napravimo skupa još jedan album, a s njime i pripadajuću turneju.

NN: Priprema se i dokumentarni film reditelja i scenariste Arsena Oremovića o bendu "Haustor". Reditelj je naveo da nije riječ o pukoj biografiji i hronici. O čemu govori film i kako je Vama ponovo kroz sjećanja krstariti brodom kojim ste plovili do prije 25 godina?

RUNDEK: Ono što nas je privuklo suradnji s Arsenom je bila njegova spremnost da istražimo izvore inspiracije, mjesta, atmosfere. Razmišljanjima širim od samog benda i bez podilaženja fantazmagorijama o novom valu.

NN: Prošlo je više od 40 godina od novog vala i nastanka bendova koji su promijenili tadašnju muzičku scenu regiona. Kako pamtite to vrijeme, koliko je ono značajno za današnju kulturu i šta je najvažnije od njegovog nasljeđa?

RUNDEK: Nemam baš dobro pamćenje, a ni inače nisam sklon velikom bavljenju prošlošću. Osamdesete su učinile mnogo na podizanju samosvijesti na razini urbane pop i rok kulture. Ta je samosvijest raspadom Jugoslavije puno izgubila, ali ne potpuno i sve su razmjene i gostovanja u regionu dobrodošli da zajedno hrabro propitamo vrijeme u kojem sada živimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije