Muzika

Edo Maajka za "Nezavisne": Fašizam se protivi ljudskoj prirodi

Edo Maajka za "Nezavisne": Fašizam se protivi ljudskoj prirodi
Foto: Ustupljena fotografija | Edo Maajka za "Nezavisne": Fašizam se protivi ljudskoj prirodi

U Banjaluci ću promovirati zadnji album "Moćno" i izvoditi pjesme sa prvog albuma "Slušaj mater". Dvadeset godina je vremenski razmak između ta dva albuma i zanimljivo ih je izvesti u jednom setu. Jedva čekam.

Rekao je ovo za "Nezavisne" reper i hip-hop tekstopisac Edin Osmić, publici u regionu poznatiji kao Edo Maajka, uoči nastupa na događaju "Živjeti slobodno", koji će se 19. maja održati na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a povodom obilježavanja 9. maja - Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom. Osim autora rođenog u Brčkom, pred publikom u gradu na Vrbasu te večeri treba da nastupe "Darko Rundek i ekipa", Mile Kekin i "Ritam nereda".

"Imam dosta prijatelja u Banjaluci, najviše pamtim druženja sa tom rajom. Nikad nisam bio razočaran nastupom u Banjaluci, svaki klupski ili festivalski nastup je bio odličan", kazao je Edo Maajka.

NN: Svirate na događaju "Živjeti slobodno", koji se održava povodom obilježavanja 9. maja - Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom. Kakav bi danas bio svijet da fašizam nije pobijeđen u Drugom svjetskom ratu?

EDO MAAJKA: Dobro pitanje za filozofiranje. Svakako ne bi bilo ovog festivala i ove svirke. Ma, fašizam bi morao biti pobijeđen kad-tad, jer se protivi ljudskoj prirodi. To je sve što je suprotno našoj samoj esenci bez obzira na to koliko se ljudski mozak ispirao. Prije ili poslije bi se stvorila potrebna količina ljudi i grupacija unutar samog sustava koja bi ponovo pružila otpor. Svakoj tiraniji i jednoumlju dođe kraj, to je neminovno. Džedaji se rađaju konstantno.

NN: Buka zbog migrantske krize se stišala, u posljednje vrijeme glavna svjetska tema je specijalna operacija u Ukrajini. Gdje se danas Evropa nalazi, kako vidite budućnost?

EDO MAAJKA: Nisam neki vojno-politički ekspert, ali očito je da nacionalizam i populizam jačaju u Europi i cijelom svijetu. Svaki vojni sukob kada je bliže djeluje povoljno na jačanje desnice i paranoju. Zemlje Europe se naoružavaju u strahu od proširenja ovog sukoba. Ne znam gdje to sve vodi. Mislio sam da će se ovaj sukob već završiti do sada, pa da se vratimo dobrom starom strahu od korone.

NN: Kontrolišu li nam umove danas tehnologijom i jeftinim sadržajima, koliko su se ostvarila predskazanja iz knjiga Džordža Orvela?

EDO MAAJKA: Kako god okreneš, sami biramo sadržaje koje gledamo i čitamo. Da se zanimamo malo više za bolji sadržaj, algoritmi i portali bi to propratili. Kronika šou-biznisa i žutila ne bi bila ona sa najviše klikova. Djevojčicama ne bi bio cilj postati influenserica nego doktorica, a dječaci ne bi maštali o balencijagi i patikama od 500 eura. Živi se laž i privid, u pjesmi "Moćno" sam se zadubio u ovu temu. Iako znamo šta nam rade algoritmi Facebooka, Instagrama, YouTubea, znamo za botove i da se manje-više svađamo sa programima u komentarima, i dalje klikamo. Nije lako nama koji smo odrasli u vremenu prije smartfona, a kako je tek klincima koji od svog rođenja gledaju u ekrane i roditelje koji se nasmiješe samo kad prave selfije. Ko zna gdje će nas to odvesti, da li ćemo koristiti uopće mozak za desetak godina. Prekucali smo Orvela davno.

NN: Čemu danas čovjek kao društveno biće treba da se okrene?

EDO MAAJKA: Ugasiti uređaje i malo se podružiti i ispričati na "oldskul način". Ako nastavimo komunicirati porukama, zaboravit ćemo šta je prava interakcija. Društvene vještine djece su opale nakon ove dvije godine pandemije virusa korona. Ne samo djece, komunicira se gifovima.

NN: Pominjali ste da razmišljate da radite na autobiografiji. Dokle ste stigli sa tom idejom, kako pisanje utiče na Vas?

EDO MAAJKA: Pišem i brišem i tako ukrug, ne žurim se sa tim. Pisanje je terapija, bez obzira na to o čemu pisali. Sam taj ritual pisanja i biti sam sa sobom je ljekovit. Primjećujem da sve više psihologa i nekakvih lajf koučeva savjetuje ljudima pisanje dnevnika svakodnevno. Mislim da je to veoma zdravo za svakoga. Volim pisati, to mi je u istom rangu sa radom na nekom sempleru i ritam mašinama, opušta me...

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost, radite li na novim singlovima ili albumu?

EDO MAAJKA: Sada sam fokusiran na pripremu i rad na online radionici koju uskoro pokrećem sa svojim DJ-em "Oli do Bolli". Također želim snimiti još dva videa za pjesme sa ovog albuma "Moćno". Poslije ljeta ću probati posložiti i aranžmane za bend. Zaželio sam se svirke sa bendom, tu je i novi materijal koji pripremam za kraj godine. Radi se, dobro je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije