Muzika

"Konvoj" za "Nezavisne": Muzika, baš kao i život, svedena na rijaliti

"Konvoj" za "Nezavisne": Muzika, baš kao i život, svedena na rijaliti
Foto: Ustupljena fotografija | "Konvoj" za "Nezavisne": Muzika, baš kao i život, svedena na rijaliti

Do danas su izdali pet studijskih, nedavno i prvi album uživo, a 29. decembra će koncertom u Sarajevu obilježiti 25 godina od izlaska prvog albuma "Sa vremenom".

Članovi rok benda "Konvoj" Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović ističu da ovim nastupom žele da u slavljeničkoj atmosferi isprate jednu epohu i najave novu eru benda koji sa određenim prekidima u radu postoji od 1988. godine. U razgovoru za "Nezavisne" govorili su o nastanku i svijetlim trenucima sastava, planovima za budućnost i stanju na muzičkoj sceni u BiH.

U proljeće 1997. godine "Konvoj" je organizovao turneju tokom koje je svirao u 17 gradova u BiH.

"Ostala nam je ta godina u lijepom sjećanju. Pamtimo je po mladalačkoj energiji i želji da publici predstavimo naš rad, odnosno ono što proživljavamo i nosimo u sebi.  Od tada je 'Konvoj' objavio još albuma i singlova. Postali smo iskusniji, nešto mudriji, ali još imamo potrebu da se izrazimo na naš način. Društvo u kojem živimo napredovalo je jedino tehnološki, sve ostalo ide jako sporo", rekao je Hamdija Salihbegović.

NN: Iste te 1997. godine svirali ste u Barseloni. Koliko je taj koncert bio vjetar u leđa nakon dugogodišnje pauze u radu benda i kako vas je tada dočekala španska publika?

MERDŽANOVIĆ: To je za nas bio svojevrsni "Diznilend" s obzirom na to da smo netom nakon makarona i riže upali u "ala carte" šareni svijet, a povrh svega upoznali se lično sa Dejvidom Birnom, liderom kultnih "Talking Headsa". Samo po sebi to nam je bila ogromna čast, uspomena i motiv da se nastavimo baviti ovim što i danas radimo.

NN: Kako je izgledalo formiranje benda 1988. godine?

SALIHBEGOVIĆ: Prva muzička iskustva sticali smo u kulturno-umjetničkom društvu. Tako je sve krenulo. Bili smo pravi klinci, a već nam je padalo na pamet da oformimo grupu i pravimo svoje pjesme. U prosjeku smo imali petnaest godina kada smo osvojili nagradu publike na regionalnom festivalu "Nove nade, nove snage" 1989. godine. Na istom festivalu dodijeljena nam je i nagrada kao najmlađim učesnicima. Taj demo period je bio intenzivan s mnoštvom nastupa, a ponajviše u sarajevskom Domu mladih, nekoliko puta u Olimpijskoj dvorani "Zetra" na "YU rock maratonu" koji je organizovao Želimir Altarac Čičak, gdje smo imali priliku svirati s najvećim zvijezdama tadašnje muzičke scene. 

NN: Možete li da živite od muzike?

SALIHBEGOVIĆ: Od muzike živimo na više načina i uspijevamo u tome. Ništa nije lagano, ali je lakše kada radiš ono što voliš. Nećko i ja imamo naš muzički studio u kojem snimamo i produciramo dosta toga, od muzičkih rješenja za pozorišne predstave, džinglove, reklame. Radimo za druge izvođače, naravno i za sebe.  Pored toga osnovali smo Udruženje "Suncokreti" u okviru kojeg su dječji hor i škola gitare. Također imamo zajednički projekt s bardom bh. glumišta Miodragom Trifunovim Mikijem, koji se zove "Svjedok". Riječ je o pjevanim i recitovanim stihovima poznatih domaćih i svjetskih pjesnika.

NN: Naredne godine nas očekuje jubilarnih 35 godina od osnivanja "Konvoja". Spremate li neku turneju povodom toga?

MERDŽANOVIĆ: Zasad smo fokusirani na koncert koji je pred nama. U bend nam se nakon 20 godina izbivanja vratio basista Muamer Đozo, koji je suosnivač, a radimo na tome da nam se pridruži i novi član na klavijaturama. To sve govori u prilog tome da idemo u pravcu novih izazova, pa se tako mogu očekivati i nove pjesme, što kao posljedicu ima i nove koncerte i druženje s našom publikom.

NN: Kada je u planu snimanje novog albuma "Konvoja"?

SALIHBEGOVIĆ: Nedavno smo objavili album uživo koji je sniman u cik zore na sarajevskoj tvrđavi Žuta tabija. Riječ je o svojevrsnom best of albumu, na kojem se nalazi dvanaest pjesama. Album "Konvoj LIVE 2022" možete pronaći na svim digitalnim platformama, a na našem YouTube kanalu video-snimak cijelog koncerta. U skorije vrijeme planiramo objaviti novi singl. Do tada, radujemo se prednovogodišnjem solističkom koncertu. Nadam se da se vidimo tamo.

NN: Koje bendove danas vidite kao nosioce muzičke scene u BiH, a koje kao velike talente pred kojima je karijera?

SALIHBEGOVIĆ: Ako ćemo klasificirati bend po tržišnom uspjehu, broju publike i rasprodatim koncertima, jedno ime se samo nameće, a to je "Dubioza kolektiv". Oni su nam pored Gorana Bregovića najbolji muzički ambasadori na svjetskom nivou. U toj kategoriji slabo da im se neko uspio približiti. Naravno da imamo još dosta kvalitetnih bendova koji su traženi po festivalima i pune dvorane poput "Letu štuke", "Zoster", "Skroz", "Sopot", "Helem nejse". Također imamo bendove čiji je kvalitet neosporan, ali nisu toliko zastupljeni poput "Urban instinkta", "Zone isključenja", "Velahavle", "Činčila". Sigurno sam nekoga bitnog izostavio, ali to je sada to što mi pada na pamet. Od mlađe ekipe bih izdvojio bend "Srklet".

NN: Sve je manje bendova koji sviraju autorsku muziku na prostoru bivše Jugoslavije. Zašto? Kakvo je Vaše mišljenje o sviranju tuđih pjesama u odnosu na autorski rad i komercijalnom uspjehu u odnosu na sviranje u klubovima pred publikom?

MERDŽANOVIĆ: Kad malo bolje pogledam, naš život sve više podsjeća na instant život, pa mi se čini da tako u svim sferama i rezonujemo. Muzika nije ostala usamljena u ovom slučaju i kao rezultat toga nam dolaze instant zvijezde, rijalitiji i slično. Pomenuti možda i bljesnu, ali to je, na njihovu žalost, veoma kratkog daha. Tu dolazimo do pitanja suštine i nove vrijednosti, za koju treba proliti znoj, iskoristiti maksimum svojih psiho-fizičkih kapaciteta i kreativnosti, da bismo na kraju imali nešto što može da komunicira sa širim auditorijem. Sviranje tuđih pjesama ima dobar učinak za one koji tek počinju jer se tako stiču novo znanje i rutina. Međutim, svakako je preporučljivo za mlade ljude koji u sebi prepoznaju talenat za pisanje i stvaranje nove muzike da se čim prije okrenu sebi i svom unikatnom izražaju. Kvalitet se bez sumnje prepozna, a nakon toga slijedi mukotrpan rad, jer svaka nova pjesma je ujedno i novi početak. Na kraju svega i uz sva odricanja dolazi aplauz kao najveća nagrada i satisfakcija. 

 

Sve čime se bavimo u vezi je sa muzikom

NN: Tokom karijere radili ste i muziku za pozorište i televiziju, koliko se taj rad razlikuje od stvaranja muzike i koncerata sa "Konvojem"?

MERDŽANOVIĆ: Sve čime se bavimo je u vezi sa muzikom. Svaki novi projekat koji dobijemo kao zadatak jeste izazov koji tangira naša kreativna čula. Sa velikom željom da ispoštujemo naručioca pristupamo realizaciji, ali isto tako pokušavamo da zadovoljimo i naše muzičke apetite. Kao rezultat u većini slučajeva je obostrano zadovoljstvo, što nam u suštini pričinjava veliku radost i motiv za dalji rad. Razlika je samo u tome što se ovakav angažman zasniva na željama onoga s kim sarađujemo, a kada govorimo o kreaciji u "Konvoju", onda su želje usmjerene isključivo prema ličnoj zadovoljštini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije