Muzika

Romano Nervoso, "kum špageti roka", za "Nezavisne": Pobuna je moje obrazovanje

Romano Nervoso, "kum špageti roka", za "Nezavisne": Pobuna je moje obrazovanje
Foto: FOTO Mehdy Nasser | Romano Nervoso, "kum špageti roka", za "Nezavisne": Pobuna je moje obrazovanje

"Špageti rok" je stil koji sam izmislio. Italijan sam kao i svi članovi benda, pa sam želio da uradim nešto originalno i naše, umjesto da sviramo jednostavni rokenrol.

Zato je tu "špageti rok", a ja sam jedini koji to radi, zbog čega sam kum tog pravca muzike. Ako pogledate u muzičke šopove, imate art rok, pank rok i razne druge pravce muzike s mnogo izvođača. Sada je tu i "špageti rok", gdje sam ja jedini autor. Lako je da izaberete i kupite našu ploču.

Rekao je ovo za "Nezavisne" italijansko-belgijski muzičar Romano Nervoso, koji je sa svojim bendom nedavno održao koncert u Banjaluci i promovisao studijski  album "The Return of the Rocking Dead", snimljen 2020. godine. Sastav koji vodi harizmatični Nervoso poznat je po energičnim i žestokim nastupima. Njihova muzika korišćena je u seriji "Mayans MC", nastavku sada već legendarnog serijskog ostvarenja "Sons of Anarchy".

NN: Kako su na Vas i Vašu karijeru uticali različiti muzički žanrovi koje ste slušali?

NERVOSO: Veliki uticaj na mene je imala pank muzika iz sedamdesetih, odnosno bendovi kao što su "Buzzkokcs" i "Sex Pistols". Volim i bendove iz stare priče iz šezdesetih i sedamdesetih poput "Black Sabatha" i "Led Zepellina". Izmiksao sam to s velikim italijanskim kantautorima kao što su Lućo Batisti i Lućo Dala. Pokušavam da pomiješam sve te uticaje zajedno i budem originalan što više mogu. Na svakoj ploči pokušavam da uradim nešto drugačije. Generalno je to rokenrol, ali pokušavam da stavim neki italijanski dodir i ubacim pozitivnu agresivnost u muziku.

NN: Koje teme Vas najviše inspirišu pri pisanju tekstova?

NERVOSO: Nisam veliki pjesnik ili tako nešto. Pišem o svakodnevnom životu, provodima, ljubavi, poštovanju prema ljudima. Pišem o životinjama jer sam sve više zainteresovan za njih u odnosu na ljudska bića. Zavisi od raspoloženja šta će kada da naiđe. Kada je pandemija virusa korona bila u zamahu, život je bio težak, pa sam pisao mračnije stihove. Kada ustanem u dobrom raspoloženju, pisaću o  ljubavi. Nemam političke teme jer nisam politički opredijeljen. Za anarhiju sam, tako da me politika ne interesuje, jedino volim da kritikujem Amerikance. Uglavnom su teme mojih pjesama svakodnevne priče. Velika priča i stvar su širenje ljubavi između ljudi.

NN: Odrasli ste u Belgiji, porijeklom ste Italijan. Kakvo je bilo Vaše odrastanje kao mladog pank rokera u Belgiji?

NERVOSO: U Luvijeru, gdje živim, 25 odsto populacije su Italijani s juga Italije. Živim u gradu gdje moraš da znaš kako da se boriš i budeš agresivan. Počeo sam da slušam pank rok zato što su mi prve ploče koje mi je  stariji brat dao da slušam bile engleska pank muzika. Odrastao sam s mnogo prijatelja rokera porijeklom iz Italije. Bilo je normalno tako odrastati. Morao si da se baviš muzikom ili fudbalom jer se radi u gradu gdje se trudiš da budeš drugačiji. Na taj način učiš da živiš u Luvijeru. Biti agresivan i originalan.

NN: Nosili ste pobunu u sebi, odakle to potiče?

NERVOSO: Moji roditelji su emigrirali u Belgiju sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. Naučili su me kako da budem poštovan i da poštujem druge. Biti imigrant je uvijek teško. Pobuna je moje obrazovanje. Kada si imigrant, negdje uvijek postoje šale o tebi, tretiran si kao autsajder. Tako da je pobuna svakako u mom obrazovanju. Ona, italijanska hrana i fudbal.

NN: Da li se ikada umorite tokom turneje, koliko je psihički teško stalno se baviti  muzikom?

NERVOSO: Umor je biti u kombiju i voziti se satima, rad na muzici me ne može umoriti jer je to stvar koju najviše volim u životu. Ovo je najljepši posao koji mogu da zamislim. Svi u bendu smo prijatelji više od 20 godina. Osjećamo se kao da smo na plaćenom odmoru kada smo na turneji. Osim vožnje u kombiju, može da me umori kada jedem previše. Kada se vratim u Belgiju, biću mjesec dana na dijeti, jer što više idem južnije, više i jedem. Kada sam u zemljama sjevernije, poput Švedske, Njemačke i Engleske, ne jedem toliko jer me hrana tamo ne privlači. Što više idem južno, više i jedem i pijem, i to opterećuje.

NN: Jeste li jeli nešto od domaćih specijaliteta u Banjaluci?

NERVOSO: Jeo sam sarmu, bila je odlična, ali i teška, pa se osjećam poprilično popunjeno (smijeh).

NN: Vaša muzika je korištena za potrebe serije "Mayans MC", koliko je čast biti dio jednog takvog ostvarenja?

NERVOSO: Velika je čast, ne znam kako smo završili u toj seriji i kako su našli pjesmu. Samo su nam poslali e-mail da žele da kupe pjesmu, što je bilo sjajno. Potpisali smo dobar ugovor. Bio sam veliki obožavalac serije "Sons of Anarchy" ranije. Kada je počela da se prikazuje serija "Mayans MC", mislio sam da je to možda malo previše za mene. Previše ubijanja, više kao akciona serija nego nešto o bajkerima. Ipak, uvijek je čast kada te Holivud zove da kupi nešto tvoje. To znači da je moja muzika dobra i da radim dobre stvari. Nadam se da će neki naredni put kupiti neku od mojih pjesama za horor ili gangstersku seriju ili film kao što su "The Sopranos" i "Goodfellas".

 

"Dok sam živ, rokenrol neće umrijeti"

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost, da li je u planu novi album?

NERVOSO: Kada se vratimo u Belgiju, najvjerovatnije u januaru počinjemo da završavamo novu ploču. Nadam se da ćemo je izmiksati i završiti do sredine februara. Pustićemo je u prodaju do septembra i uradićemo istu stvar kao i sada. Idemo na turneju. Dok sam živ, rokenrol neće umrijeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije