Muzika

Selma Droce, pjevačica "Divanhane", za "Nezavisne": Sevdalinka je tvorevina duha ovog naroda

Selma Droce, pjevačica "Divanhane", za "Nezavisne": Sevdalinka je tvorevina duha ovog naroda
Foto: N.N. | Selma Droce, pjevačica "Divanhane", za "Nezavisne": Sevdalinka je tvorevina duha ovog naroda

Egzotičan zvuk balkanske muzike je jedno vrijeme bio jako tražen, ali danas je već teže na toj krilatici ponuditi svjetskoj muzičkoj sceni nešto što nije već iskusila.

O virtuozitetu da ne govorim. Uopćeno rečeno, naravno da su pomenute teze imale svoju važnost i ulogu u izgradnji benda, ali možda najbitniji faktor koji negdje izdvaja "Divanhanu" od poprilično prolaznih sličnih pokreta jeste organizovan i kontinuiran rad na stvaranju i distribuciji muzike.

Rekla je ovo za "Nezavisne" o uspjehu benda "Divanhana" pjevačica Selma Droce, od prošle godine član ovog sastava, koji stvara i nastupa od 2009. godine. "Zavrzlama", novi album sarajevskog sastava, na drugom je mjestu godišnje "Balkan World Music Chart" liste najboljih 20 albuma za 2022. godinu, u 10 je najboljih albuma liste britanskog "Songlines Magazina" i među najbolja tri albuma evropskog radijskog panela "World Music Chart Europe".

"Pridružila sam se bendu upravo u trenutku kad su radili koncertnu promociju svog posljednjeg studijskog izdanja. Već u tom trenutku pojedine kompozicije su bilježile uspjeh na listama evropskih i svjetskih panela. Nagrade nisu neočekivane, ali su svakako veliko priznanje bendu za rad i djelovanje tokom svih ovih godina", kazala je umjetnica iz Mostara.

NN: Najavljena je i svjetska turneja tokom koje ćete nastupati u Beču, Berlinu, Oslu, Ankari i drugim gradovima. Kako strana publika od koje neki nisu nikada čuli sevdalinku gleda na miks tradicionalne muzike ovih prostora i džeza, popa i klasične muzike?

DROCE: Strana publika je gotovo bez izuzetka poprilično otvorena za nova iskustva, što je samo po sebi odlična polazna tačka. Umjetnost uvijek pronađe način kako da komunicira s publikom. Jezičke ili kulturološke različitosti nam nikad do sada nisu predstavljale neki problem. Vjerovatno strana publika lakše apsorbira našu muziku i zbog toga što ona ima elemente džeza, popa, pa i klasične muzike, jer su to elementi nečeg njima već poznatog.

NN: Najavljeni su i nastupi u BiH, šta za Vas znači povratak kući nakon nastupa u svjetskim metropolama?

DROCE: Kod kuće se vode najteže utakmice. Šalu na stranu, velika je odgovornost pjevati i svirati za svoju publiku. Opet je to i velika čast zato što je sevdalinka tvorevina duha ovog naroda i tu se emocije najizravnije iskazuju. Mogu vam reći da zaista s nestrpljenjem očekujemo svaki taj koncert.

NN: Odnedavno ste član "Divanhane", kako je došlo do saradnje i koliko Vam je vremena trebalo da "uđete u ritam" s obzirom na to da bend nastupa već dugo godina?

DROCE: S bendom se poznajem već nekoliko godina, a moj dolazak je povezan sa činjenicom da su se u tom trenutku već opraštali od dugogodišnje članice i sjajne vokalistice Šejle Grgić. Osjećala sam veliku odgovornost zbog toga što sam znala gdje dolazim, kakve koncerte i kakvu publiku "Divanhana" ima. S druge strane, pošto se ta tranzicija dogodila sredinom ljeta, u jeku koncertne turneje, od benda sam dobila svu moguću podršku, razumijevanje i pomoć. Period adaptacije je bio minimalan, vrlo brzo i lako smo se uhvatili u koštac sa svim onim što je uslijedilo.

NN: Kako ste počeli da se bavite muzikom, šta ona za Vas znači?

DROCE: Moj otac je svirao harmoniku, tako da sam od kuće ponijela ljubav prema muzici i sevdahu. Cijelo moje djetinjstvo prožeto je školskim priredbama, horskim nastupima i koncertima. Slagala bih kad bih rekla da sam već tad znala da ću se profesionalno baviti muzikom. Naprosto sam imala neke druge planove. Godinama kasnije ja sam profesor u muzičkoj školi i vokalistica "Divanhane". Sretna sam što se sve tako odvilo. Svjesni svoje prolaznosti ljudi su stvorili umjetnost kao dokaz svoga postojanja. Tako smo s nekom muzikom naslijedili nečiji život, ideje, razmišljanja, isto kao što ćemo u neku svoju muziku utaknuti isto to. Muzika je esencija života, ili je obratno, zavisi kako se gleda.

NN: Posjedujete formalno muzičko obrazovanje, koliko Vam je ono pomoglo u karijeri?

DROCE: Za mene je formalno obrazovanje bilo fundament u karijeri, nešto od čega sam krenula. Sve što se kasnije dešavalo bilo je produkt nekih mojih afiniteta i izbora, ali bi to sve opet bilo teško izvodivo bez konkretnih muzičkih i estetskih saznanja koje sam ipak stekla na fakultetu. Ne poričem genijalnost stvaralaca koji nisu formalno obrazovani, samo to može biti s jedne strane teži put, bez usmjerenja.

NN: Radite u Srednjoj muzičkoj školi u Mostaru. Kako uspijevate da uskladite obaveze, gledaju li učenici na Vas drugačije otkad ste član "Divanhane"?

DROCE: Poprilično sam zauzeta i prisiljena da vrijeme jako pametno koristim, ali kad znam zbog čega to radim sve doživljavam kao priliku i izazov, a nipošto kao teret ili ograničenje. S učenicima sam uvijek imala iznimno fin odnos, uz obostrano veliko poštovanje i uvažavanje. "Divanhana" je u svemu tome još jedno iskustvo koje mogu da podijelim s njima. Bez nametanja, onoliko koliko, kako i ako oni žele.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost, radite li na nekim novim projektima?

DROCE: Nakon što je "Zavrzlama" osvojila sva ova divna priznanja još više se osjećamo odgovornim i obaveznim da u budućnosti radimo još bolju muziku i koncerte. Razmišljamo o novom albumu, konceptu, potencijalnim saradnjama, vizualizaciji. Kreativni dio je uveliko u toku.


Uskoro koncert u Banjaluci

NN: Da li bi "Divanhanu" mogli da u narednom periodu očekujemo u Banjaluci?

DROCE: Naravno, koncert u Banjaluci je planiran za prvu polovinu ove godine, ali još nije potvrđen, pa ne mogu o tome govoriti. Ovom prilikom pozivam sve vaše čitaoce da nas prate na našoj zvaničnoj veb-stranici jer tu mogu naći najnovije vijesti o našim koncertima i aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije