Banja Luka

Maske obavezne na otvorenom u Banjaluci, zabranjena okupljanja

Maske obavezne na otvorenom u Banjaluci, zabranjena okupljanja
Foto: Ilustracija | Maske obavezne na otvorenom u Banjaluci, zabranjena okupljanja
Maja Brkić

BANJALUKA - Štab za vanredne situacije grada Banjaluka na današnjoj sjednici donio je zaključak koji obavezuje građane da na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku, a do 18. marta su zabranjena sva javna i privatna okupljanja, saopštila je Gradska uprava.

"Sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18. marta", navedeno je u saopštenju nakon sjednice.

Kako se dodaje u zaključcima, koji su doneseni jednoglasno, građani su obavezni da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti.

Kako se navodi u saopštenju trenutna epidemiološka situacija u Banjaluci je nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja. Zabilježen je povećan broj građana koji su pozitivni na virus korona.

Kako se dodaje zaključak je i da se uputi jasna instrukcija i opomena svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mjere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu.

"Obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mjestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na četiri kvadrata, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju. Zabranjuju se bilo kakva okupljanja unutar istih. Gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mjere. Ova mjera odnosi se i na sve pijace", pojašnjeno je u saopštnju.

Kako se navodi Gradski štab će uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Republike Srbije.

"Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića da dostavljaju izvještaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS razmotriti mjeru obustavljanja nastave u osnovnim školama (od 5 do 9 razreda), ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi", takođe je jedan od zaključaka.

Naređena je i dezinfekcija javnih površina, javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi, dječijih igrališta i posebno prilaza školama.

"Pojačati kontrolu poštovanja propisanih mjera u gradskom saobraćaju", navedno je u saopštenju.

Gradska uprava je pozvala sugrađane na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, jer svaka mjera ima efekta onoliko koliko se poštuje.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke nastaviće pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, jedan dio članova danas je bio uključen onlajn, dok je jedan dio lično prisustvovao sjednici. 

Sljedeća sjednica Štaba biće održana u srijedu ili četvrtak, a po potrebi i prije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije