Banja Luka

Za medicinski kompleks u Banjaluci 75 miliona evra

Za medicinski kompleks u Banjaluci 75 miliona evra
Foto: N.N. | Za medicinski kompleks u Banjaluci 75 miliona evra

BANJALUKA - Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicijske banke (EIB) (Projekt medicinskog kompleksa Banjaluka), vrijedan 75 miliona evra.

"Cilj Projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje. Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvata medicinski fakultet i centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata", navode iz Savjeta ministara BiH.

Dodaju da projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

"Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku. Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona evra, od čega je kredit EIB-a 75 miliona evra, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,783 miliona evra", navode iz Savjeta ministara i dodaju da prema planu Projekt treba da bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

"Prijedlog ugovora s osnovama za njegovom zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija", dodaju iz Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije