Banja Luka

"Zaštititi stari objekat Hotela Palas u Banjaluci"

"Zaštititi stari objekat Hotela Palas u Banjaluci"
Foto: Gradska uprava Banjaluka | "Zaštititi stari objekt Hotela Palas u Banjaluci"

SARAJEVO - Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas u Banjaluci, koji je izvorno vakufski, i da se ne bi narušio, a sve s ciljem zaštite restitucijskih prava na tom objektu.

"Putem medija je objavljena informacija da Skupština dioničara Preduzeća Palas Banjaluka planira kreditno zaduženje da bi započeli sa projektom izgradnje novog hotela Palas. Vakufska direkcija kao i ranije želi ukazati na nekoliko važnih činjenica i pozvati sve nadležne organe i ustanove da djeluju da bi se zaštitio izvorno vakufski objekt, a to je stari hotel Palas koji je bio vakufski hotel i koji je izgrađen na mjestu Šehove ili Sijamske džamije", navodi se u saopštenju kojeg je objavila MINA.

Podsjećaju da je Hotel Palas građen od 1931. godine do 1933. godine, te da je 1948. nacionalizovan i da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela 2002. godine Odluku o privremenoj listi nacionalnih spomenika u BiH.

"Tom odlukom je određeno da, do donošenja pojedinačnih odluka za svaki objekt, sva dobra upisana na Privremenu listu smatraće se nacionalnim spomenikom i uživat će zaštitu propisanu Zakonom o sprovedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljene prema Aneksu 8 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopštenju Vakufske direkcije. Podsjećaju da, u skladu sa tom odlukom, Hotel Palas uživa sve mjere zaštite kao i da je nacionalni spomenik, što znači da se gradnjom ne smije narušiti ambijentalna cjelina.

"Da li su ispoštovani propisi i da li je, projekt koji se prezentuje javnosti i koji će biti visok 100 metara, zadržao mjere zaštite ili nije na to treba da daju odgovor Ministarstvo prostornog uređenja RS, Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa RS i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Iz skica, koje su vidljive u javnosti, jasno se vidi da se gradi moderan objekt i da nema nikakve niti kulturološke a niti ambijentalne veze sa hotelom Palas. Zbog toga pozivamo sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas koji je izvorno vakufski i da se ne bi narušio a sve s ciljem zaštite naših restitucijskih prava na tom objektu", dodaju iz Vakufske direkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije