BiH

Dodik: Pitanje Ustavnog suda važnije nego evropski put BiH

Dodik: Pitanje Ustavnog suda važnije nego evropski put BiH
Dodik: Pitanje Ustavnog suda važnije nego evropski put BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba riješiti ove zime.

"Ako ostane ovakav sud i krene se u realizaciju Mape puta ka Evropi, jadna nam je majka u Republici Srpskoj. Nemamo šta da čekamo. To se treba završiti ove zime", izjavio je Dodik i naveo da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju.

Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz Republike Srpske koja je u zajedničkim institucijama da se ujedine o ovom pitanju u Sarajevu.

Predsjednik Srpske je istakao da je Ustavni sud BiH nenadležan da osporava ili ukida rezultat referenduma i da se takvim ponašanjem samo radi na razgradnji BiH.

"Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom, postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", rekao je Dodik za RTRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma.

On je dodao da nigdje u svijetu ne postoji Ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom, već to ima samo u BiH, gdje svoje djelovanje regulišu internim poslovnicima, koje često mijenjaju, pribavljajući sebi ovlaštenja.

"Ustavni sud se pokazuje kao mjesto koje definitivno gura ka razgradnji BiH na najbolji mogući način. Gotovo je nevjerovatno na koji način oni misle sada da ospore rezultate referenduma, oni su tu, vidljivi, saopšteni, a veoma je i vidljivo da je narod izašao na referendum", rekao je Dodik i poručio da građani ne treba da brinu zbog toga, te preoporučio i medijima da ovu temu skinu sa udarnih vijesti, jer to ništa ne znači zato što Ustavni sud nema mehanizam da nešto učini, a Srpska se ozbiljno priprema da proslavi 9. januar.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je sve građane da se okupe oko 9. januara, da ga proslave na pompezan način i da pokažu da je rad Ustavnog suda BiH ispunjavanje želja /člana Predsjedništva BiH i lidera SDA/ Bakira Izetbegovića koji u ovom sudu ima svoja dva potpredsjednika i oronulu međunarodnu zajednicu putem trojice stranih sudija koji su svojim radom izgubili svaki kredibilitet.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je nelegitiman i nelegalan, a da bi bio institucija mora se donijeti zakon o njegovom radu.

"Dosta se stvari promijenilo, ali se jedino ne mijenja negativna uloga Ustavnog suda prema Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je poručio da građani ovu odluku Ustavnog suda BiH treba da shvate kao "šegu i zezanje, a ne kao ozbiljnu stvar", jer se na to i sveo Ustavni sud BiH, koji je on najbolji instrument da se "sve razvali", jer inače ničemu ni ne služi.

Govoreći o tome šta će Republika Srpska preduzeti povodom ove odluke, predsjednik je rekao da će ona nastaviti sa svojom procedurom.

"Bošnjaci su u Republici Srpskoj osporili Zakon o Danu Republike, koristili su posljednje termine da bi mogli što više odugovlačiti sa svojim vetom za koji smo svi znali da će ga staviti, vjerujući da mogu da dođu u poziciju da dođu do 9. januara i da mi kao nemamo riješeno pitanje obilježavanja praznika. To je njihova politika podvale, a od nas očekuju iskrenu politiku prema njima", ocijenio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nema namjeru nikome na podvalu dobrim odgovoriti.

"Mi ćemo tu proceduru završiti tokom decembra, formiran je Odbor za proslavu dana Republike, čiji sam predsjednik, određene su finansije, programski sadržaji i taj 9. januara će biti proslavljen, prije svega na naše zadovoljstvo, jer je to naš praznik", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je prije desetak dana pozvao opoziciju da se okupe oko zakona o Ustavnom sudu, jer vrijeme neće dati za pravo da nečiji animoziteti budu opravdanje za nečinjenje i propust.

"Na nivou BiH ne može više da se donese nijedna odluka, nijedan zakon, dok se ne stavi na dnevni red i usvoji zakon o Ustavnom sudu koji će eliminisati strance iz tog suda i staviti državljane BiH i u tome napraviti nove uslove za rad Ustavnog suda koji treba da bude ono što je ustavni sud u svim zemljama, da cijeni ustavnost zakona koje donose Parlamentarna skupština BiH i Dom naroda sa Ustavom BiH i ništa više", pojasnio je Dodik.

On je podsjetio da nije njihova nadležnost da utvrđuju da li su akti Srpske ustavni ili ne, već su to pribavili mimo Ustava, uz saglasnost stranaca, koji su htjeli da okupiraju Republiku Srpsku, a sada kada su smanjili ulogu OHR-a, žele pojačati ulogu Ustavnog suda BiH.

"Pozivam ljude iz Srpske u zajedničkim institucijama da se okupimo i kažemo nema usvajanja budžeta, godišnjih dokumanata, nema ničega dok se zakon o Ustavnom sudu ne stavi na dnevni red, jer nema drugog načina", poručio je Dodik.

Komentarišući natpise u pojedinim medijima da je predsjednik poništio rezultate referenduma, Dodik je rekao da je to bošnjačka propaganda na koju su nasjeli mediji.

"Oni sada imaju ozbiljnih problema - ne ide im dobro sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je njihov pokrovitelj koji očigledno ima puno problema, glasali su za Hilari Klinton, a pobijedio je Donald Tramp, ne ide im sa Hrvatima, u političkom smislu nijedan dogovor nisu postigli, jedino dobro sarađuju sa Savezom za promjene i naravno da im je Republika Srpska trn u oku sve vrijeme. Oni su u jako teškom ili bezilaznom položaju i bolje im je dok još imamo volje da se sa nama dogovore ili će ih na kraju njihova porazna politička pozicija dovesti do gubitka i onoga što imaju", rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Bošnjaci, kao politički faktor predvođen Izetbegovićem, traumatični gubitnici koji su izgubili na izborima, izgubili su Srebrenicu, gube poziciju kod Erdogana, te bi trebalo da razmisle, a ne da podvaljuju lažne priče.

"Sve je to jasno, samo bi naši trebalo da imaju odbrambeni mehanizam i da to sve ne prihvate, da se tome ismijavaju", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH poništio je juče rezultate referenduma u Republici Srpskoj održanog 25. septembra zato što je proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije