BiH

Šukalo: Postupak o referendumu u RS teatar apsurda

Šukalo: Postupak o referendumu u RS teatar apsurda
Šukalo: Postupak o referendumu u RS teatar apsurda

SARAJEVO - Predsjednik Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo izjavio je danas u Sarajevu da je proces koji se vodi u Tužilaštvu BiH u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike Srpske teatar apsurda.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u Sarajevu povodom predmeta koji je otvoren zbog sprovedenog referenduma o Danu Republike Srpske, Šukalo je rekao novinarima da je tužioce pitao ko su osumnjičeni u predmetu koji vode, na šta je dobio odgovor da je to predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Navodeći da je predsjednik Srpske u ovom procesu označen kao osoba koja je provela i inicirala referendum, Šukalo je istakao da, bez obzira što je riječ o političkom protivniku, Dodik institucionalno nije neko ko personalno može biti odgovoran za iniciranje i provođenje referenduma jer je odluku o referendumu donijela Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog svih poslaničkih klubova osim kluba "Domovina".

Prema njegovim riječima, postupak koji Tužilaštvo BiH vodi u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske predstavlja najupečatljiviji primjer veze između Tužilaštva i politike.

"Samo da podsjetim da je postupak pokrenut četiri ili pet dana uoči lokalnih izbora, kada je Dodik pozvan u Tužilaštvo da da izjavu u svojstvu osumnjičenog", rekao je Šukalo.

On je ocijenio da se s obzirom na to da su lokalni izbori provedeni i da je ta priča završena, može se reći da je Tužilaštvo BiH odnosno bivši glavni tužilac Goran Salihović zloupotrijebio položaj i pokrenuo proces koji će završiti neuspješno.

Ranije su u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim predmetom saslušani članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma, kao i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije