BiH

Predstavnici EU uručili demarš ministru Bevandi zbog Rusije i Bjelorusije

Predstavnici EU uručili demarš ministru Bevandi zbog Rusije i Bjelorusije
Foto: Ustupljena fotografija | Predstavnici EU uručili demarš ministru Bevandi

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler uz prisustvo predstavnika osam ambasadora Evropske unije uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadori su istakli da 1. aprila ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tokom sastanka, rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustaviće ili otkazati  isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države. 

Tokom razgovora o ovim temama Bevanda je upoznao učesnike da ga je za guvernera u EBRD-u  imenovao Savjet ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.  

Bevanda je naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.  

Na sastanku se govorilo i o procedurama usvajanja budžeta za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu finansija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.  

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem opštih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obaviće svoje dužnosti kada se ispune potrebni uslovi, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu. 

Sastanku su, osim Zatlera prisustvovali ambasadori Italije, Poljske, Španije i Hrvatske, te ekonomski konzultant u ambasadi Češke, zamjenica ambasadorke Njemačke, zamjenica ambasadorke Nizozemske i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u ambasadi Švedske.                                                                                              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije