Društvo

Podrška "Nezavisnim" sa svih strana

Podrška "Nezavisnim" sa svih strana
Foto: Ilustracija | Novinari, građani i političari pružili podršku redakciji "Nezavisnih"

BANJALUKA - Podršku redakciji "Nezavisnih novina" uputili su kolege novinari, građani i političari nakon što je nepoznati muškarac danas pozvao redakcijski broj "Nezavisnih novina" i uputio direktnu prijetnju.

"Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi", zaprijetio je muškarac sa nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identifikovati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

"Svaka prijetnja zaslužuje da je policija ozbiljno istraži i pronađe osoba koja je počinila ovo krivično djelo. Samo kazna može obeshrabriti druge, potencijalne napadače", napisao je novinar Siniša Vukelić na Twitteru.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, dao je punu podrška redakciji "Nezavisnih" nakon današnje prijetnje te pozvao policiju da istraži ovo ugrožavanje bezbjednosti novinara.

"Mediji su stub svakog demokratskog društva i njihov nesmetan rad je interes svih nas", napisao je Rajčević na Twitteru.

"Nipošto se ne smije ovo zanemariti, oćutati ili relativizovati. Novinari su posljednji stub u odbrani Slobode koji imamo. Napad na njih je napad na Slobodu", komentarisao je jedan od građana na Twitteru.

"Uvijek shvatiti ozbiljno, jer nikad ne znaš kada onaj koji prijeti misli ozbiljno. Podrška kolegama @NezavisneBL", napisala je novinarka Ljiljana Smiljanić.

Na hitnu istragu i hapšenje osobe koja je prijetila redakciji "Nezavisnih" pozvao je Igor Žunić, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

"Javnost očekuje to. Prijetnja ubistvom novinaru je ubistvo slobodne riječi, ubistvo slobode", naveo je Žunić.

Upravni odbor Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima i Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) najoštrije su osudili prijetnje smrću i ugrožavanje bezbjednosti novinara i drugih radnika "Nezavisnih novina" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije