Društvo

Savjet za štampu u BiH: Najoštrije osuđujemo prijetnje "Nezavisnim novinama"

Savjet za štampu u BiH: Najoštrije osuđujemo prijetnje "Nezavisnim novinama"
Foto: N.N. | Savjet za štampu u BiH: Najoštrije osuđujemo prijetnje "Nezavisnim novinama"

Upravni odbor Savjeta za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji "Nezavisnih novina" i ugrožavanje sigurnosti urednika i novinara.

"Apelujemo na nadležne institucije da što prije reaguju i otkriju osobu koja je uputila prijetnje novinarima i redakciji 'Nezavisnih novina. Ovakvi postupci najstrožije moraju biti osuđeni i adekvatno kažnjeni", saopštili su iz Savjeta za štampu.

Prema njihovim riječima, posljedice nekažnjavanja opasne su, ne samo po kolege kojima su prijetnje upućene, već i po slobodu informisanja i demokratsko društvo u cjelini.

"Upućivanje prijetnji, zastrašivanje i sprečavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, krivična su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva", istakli su iz Savjeta.

Oni pozivaju nadleđne institucije da učine sve kako bi se ovo djelo što prije rasvijetlilo.

"Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije poziva nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštva u BiH da učine sve kako bi ovaj čin zastrašivanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen", navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu "Nezavisnih novina", koje su punopravni član Savjeta, i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom.

Naime, juče je nepoznati muškarac pozvao redakcijski broj "Nezavisnih novina", i uputio direktnu prijetnju riječima "Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi".

Prijetnja je upućena sa nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identifikovati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

Redakcija "Nezavisnih" o tome je odmah obavijestila policiju, koja je preduzela sve mjere kako bi rasvjetlila ovu prijetnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije