Ex -Yu

Turci tvrde: Kurdi se nisu povukli sa sjeveroistoka Sirije

Turci tvrde: Kurdi se nisu povukli sa sjeveroistoka Sirije
Foto: Tanjug/AP | Turci tvrde: Kurdi se nisu povukli sa sjeveroistoka Sirije

ANKARA - Kurdske narodne zaštitne snage nisu se još u potpunosti povukle iz pojasa na sjeveroistoku Sirije koji treba da napuste, izjavio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar, nekoliko sati prije isteka roka za povlačenje predviđenog sporazumom predsjednika Turske i Rusije.

"Izgleda da je teroristička organizacija narodne zaštitne snage još na području operacije izvor mira", rekao je Akar lisut Sabah.

On je dodao da borba protiv terorizma još nije gotova i da je Ankara svjesna da se ona neće završiti, prenosi Rojters.

Prema sporazumu koji su prije nedjelju dana u Sočiju postigli predsjednici Putin i Erdoan, sirijske pogranične jedinice i ruska vojna policije traba da premjeste kurdske snage i njihovo oružje 30 kilometara od granice sa Turskom do danas u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon tog roka, ruske i turske snage će početi zajedničke patrole na području od 10 kiometara sa sirijske strane granice.

Prethodno je Ankara postigla sa SAD spprazum o primirju kojim je zaustavljena operacija "izvor mira" na severoistoku Sirije protiv Kurda koje Ankara smatra teroristima.

Turska tvrdi da je još oko 1.000 boraca u pograničnom gradu Manbidž i još 1.000 u obližnjem Tel Rifatu.

Ta dva grada se nalaze u zapadnom dijelu područja koje Turska želi da pretvori u "bezbjednosnu zonu" u koju bi se vratile sirijske izbjeglice iz te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije