Gradovi

Prokišnjava Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ugrožena stalna postavka

Prokišnjava Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ugrožena stalna postavka
Foto: Fena | Prokišnjava Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ugrožena stalna postavka

JAJCE - Direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu Elvedin Imamović rekao je ova institucija ima problem sa prokišnjavanjem terasa zgrade muzeja a samim tim je i direktno ugrožena stalna postavka muzeja.

"Dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija i postizanja energetske efikasnosti sanacijom stolarije su problemi koji postoje već duže vrijeme, a izuskuju velika materijalna sredstva. Uz sanaciju ovog dijela zgrade potrebno je uraditi sanaciju i adaptaciju galerije gdje se nalazi stalna postavka crteža Božidara Jakca, koja nosi naziv 'Put AVNOJ-a'", rekao je Imamović i dodao je kada je riječ o stanju muzejske građe ona se nalazi u veoma dobrom stanju i ističe da su poduzete sve neophodne mjere za njeno očuvanje.

"Međutim kako sam i ranije spomenuo problem prokišnjavanja zgrade bi mogao ugroziti muzejsku građu i stalnu postavku u sali u kojoj je održano zasjedanje. Ranije pomenuta sanacija bi zaštitila i dodatno doprinijela očuvanju muzejske građe", naglasio je Imamović, prenosi Fena.

Dodao je da nažalost niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika.

Kako je objasnio  muzej je u ovoj godini zabilježio oko 15.000 hiljada posjetilaca što je veoma blizu rekordne 2019. godine.

" Ako ovom broju dodamo i posjete povodom manifestacije Dani AVNOJ-a na kojoj prisustvuje nekoliko hiljada osoba možemo biti itekako zadovoljni. Raduje nas što naše posjete bilježe pozitivan trend i samim tim iza sebe ostavljamo teška vremena uzrokovana pandemijom korona virusa", rekao je Imamović i dodao da je kao i prethodnih godina najviše posjetilaca dolazi iz Slovenije i BiH  te da uz Slovence često dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske ali i drugih zemalja širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije