Intervju

Divna Aničić: Sistemski smo eliminisali slabosti i nedostatke

Divna Aničić: Sistemski smo eliminisali slabosti i nedostatke
Foto: N.N. | Divna Aničić: Sistemski smo eliminisali slabosti i nedostatke
Dejan Tovilović

MRKONJIĆ GRAD - Opština Mrkonjić Grad je kroz proces sertifikacije za BFC SEE sertifikat sagledala sve svoje slabosti i nedostatke i stvorila mogućnost za njihovo sistemsko eliminisanje.

"Mislim da smo postali mnogo konkurentnija opština u odnosu na početni period, odnosno da smo u znatnoj mjeri unaprijedili saradnju i komunikaciju s kompletnom našom poslovnom zajednicom i investitorima", kazala je Divna Aničić, načelnik opštine, u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Koliko je teško bilo ispuniti zahtjeve za dobijanje ovog sertifikata i koji dio u ovom procesu je vama bio najteži?

ANIČIĆ: Dobiti sertifikat za povoljno poslovno okruženje je veoma kompleksan i zahtjevan posao. Opština Mrkonjić Grad je u prethodnom periodu nastojala da bude u službi građana i investitora, što je osnov za sticanje ovog veoma zahtjevnog sertifikata. Pored usvojenih osnovnih planskih razvojnih dokumenata, prije svega Strategije razvoja i Programa kapitalnih investicija, naprijed navedeno je predstavljalo veoma dobru osnovu za ulazak u jednu ovakvu proceduru. Za BFC sertifikat je bilo potrebno ispuniti 12 kriterijuma sa oko 80 potkriterijuma, s tim da postoje kriterijumi koji su obavezni, odnosno eliminacioni u ovom postupku. I pored navedenog, kao što su planski dokumenti, saradnja s investitorima itd., ono što je bila naša slabost je nepostojanje sistemskog pristupa ovim aktivnostima i to nam je bila obaveza da tokom devetomjesečne pripreme korigujemo i uspješno završimo postupak sertifikacije opštine Mrkonjić Grad kao sredine s povoljnim poslovnim okruženjem.

NN: Da li ste osjetili neke pozitivne efekte i benefite od njega?

ANIČIĆ: Pozitivni efekti od BFC sertifikata su očekivani i vidljivi. Prije svega, značajan je za sam imidž opštine. Drugo, što je još značajnije, kroz pripremu za ovaj sertifikat sagledali smo sve naše slabosti i nedostatke i stvorili mogućnost za njihovo sistemsko eliminisanje. Na taj način, mislim da smo postali mnogo konkurentnija opština u odnosu na početni period, odnosno da smo u znatnoj mjeri unaprijedili saradnju i komunikaciju s kompletnom našom poslovnom zajednicom i investitorima.

NN: Koliko je administracija bila spremna da se prilagodi njegovim zahtjevima?

ANČIĆ: Ljudski faktor je osnov svega, tako da je i u ovom postupku igrao glavnu ulogu. Veoma je bitno bilo saradnicima objasniti o čemu se radi, kako bi bili u stanju da shvate i potrebu i kapacitet zahtijevanih promjena i unapređenja i mislim da smo veoma brzo uspjeli u tim nastojanjima.

NN: Kako su privrednici reagovali na ove procese s obzirom na to da je jedan od uslova dobijanja sertifikata i njihovo aktivno učešće u donošenju pojedinih odluka i stvaranju poslovne klime?

ANIČIĆ: Mislim da je jedna od naših velikih prednosti i odličnih predispozicija za ovaj proces bila odlična saradnja s poslovnom zajednicom u prethodnom periodu. Naši privrednici su bili, a i danas su, aktivno uključeni u izradu Strategije razvoja kroz gotovo sve radne grupe, a od 2005. godine aktivno učestvuju u izradi Programa kapitalnih investicija. Tokom procesa sertifikacije, kao jedan od nedostataka uočeno je nepostojanje Privrednog savjeta opštine, te je isti formiran i aktivan sve do danas. Redovno se sastaje i mišljenja Privrednog savjeta su od velikog značaja za rukovodstvo opštine.

NN: Koje su prednosti vaše lokalne zajednice u privlačenju investicija u odnosu na druge?

ANIČIĆ: Kao što sam već napomenula, opština Mrkonjić Grad je već duže vrijeme okrenuta u službi investitora, domaćih, lokalnih, ali i stranih. Kad ovo kažem, ne mislim samo deklarativno, nego i konkretnim mjerama nastojimo da podržavamo razvojne projekte naših privrednika. U tom smislu napomenula bih različite vidove podsticajnih aktivnosti usmjerenih na aktivnosti aktuelnih i potencijalnih investitora, a koje se finansiraju iz Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad. Ovdje bih pomenula sufinansiranje aktivnosti zapošljavanja i samozapošljavanja, nabavke opreme, sufinansiranje aktivnosti za poboljšanje poslovanja kao što su standardi kvaliteta i dr. Na taj način, između ostalih, u kontinuitetu podržavamo aktivnosti nekih stranih investitora, koji u ovom momentu predstavljaju nosioce zapošljavanja. Takođe, pripremili smo i investitorima nudimo veoma atraktivne lokacije u poslovnoj zoni u Podbrdu po veoma povoljnim uslovima.

NN: Koje su najveće prepreke s kojima ste se suočavali u privlačenju novih investitora?

ANIČIĆ: Kada su u pitanju bilo kakve barijere sa nivoa lokalne zajednice, mi te stvari rješavamo veoma brzo i efikasno, tako da u tom pogledu nemamo nekih posebnih prepreka. Osnovni izazovi s kojima se susrećemo prilikom rješavanja određenih barijera za zahtjeve potencijalnih investitora uglavnom dolaze sa viših nivoa vlasti, kao što su složene birokratske procedure u vezi s pribavljanjem određenih dozvola i saglasnosti, poreska politika itd.

NN: Ko su najvažniji investitori u vašoj lokalnoj zajednici?

ANIČIĆ: Meni kao načelnici opštine Mrkonjić Grad podjednako je bitan i važan svaki investitor, privatni preduzetnik koji zapošljava ljude i uredno izvršava svoje obaveze, kako prema državi, tako i prema zaposlenim radnicima, dobavljačima, bez obzira na to koliki je i koliko zapošljava ljudi, i na tome sam im svima veoma zahvalna. Međutim, moram da istaknem nekoliko njih koji su postali nosioci razvoja i zapošljavanja na području opštine Mrkonjić Grad, kao što su "MG Mind" i njegova povezana lica, koja na području opštine zapošljavaju 500 ljudi, kao i još mnoga privatna preduzeća koja su u vlasništvu naših lokalnih ljudi i koji su na neki način održali privrednu aktivnost opštine u proteklih tridesetak godina. Tu je Javno preduzeće "HE na Vrbasu" i druga javna preduzeća, a zatim strani investitori "Bema", "RS Silikon", "Prowode" i drugi koji u ovom momentu preuzimaju ulogu nosioca razvoja i zapošljavanja.

BFC SEE program sertifikacije

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se sprovodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Privredna komora RS je tehnički sekretarijat, zadužena za realizaciju BFC SEE programa u Republici Srpskoj. Ovaj program namijenjen je gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete, strateški su opredijeljeni da unaprijede privredni ambijent, podstaknu razvoj lokane ekonomije i privuku investicije. Sertifikacija gradova i opština podrazumijeva ispunjavanje, veoma zahtjevnih, 10 kriterijuma i više od 60 potkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima. Cilj Komore je da kroz sprovođenje programa BFC SEE sertifikacije podrži aktivno učešće privrede u radu lokalne uprave, definisanju strateških ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja i zajednički rad na njihovom ostvarenju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije