Intervju

Zlatan Klokić za "Nezavisne": Od predstavništava očekujemo da dovedu nove investitore

Zlatan Klokić za "Nezavisne": Od predstavništava očekujemo da dovedu nove investitore
Foto: N.N. | Zlatan Klokić za "Nezavisne": Od predstavništava očekujemo da dovedu nove investitore

Predstavništva Republike Srpske u svijetu dobro rade svoj posao, a u narednom periodu od njih očekujemo da privuku nove investitore, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu jedan od ciljeva biće i svojevrsno "mapiranje" ljudskih potencijala po dijaspori, odnosno svih onih koji mogu biti od pomoći za Republiku Srpsku jer je to potencijal koji nije dovoljno iskorišten.

NN: Navršilo se sto dana rada Vlade. Šta se u tom periodu radilo i šta je urađeno u Vašem ministarstvu?

KLOKIĆ: Najznačajnija aktivnost Ministarstva u prvih 100 dana rada Vlade bila je odgovor na dodatnih 655 pitanja iz upitnika Evropske komisije. Treba da se zna da je Republika Srpska prva u BiH izvršila sve obaveze i prva verifikovala te odgovore. Predsjednik Vlade i ja okupili smo sve šefove predstavništava na jedno mjesto. Predstavljeni su dosadašnji rezultati, ali su date i smjernice i zadaci za naredni period. Zadovoljni smo institucionalnim predstavljanjem RS u svijetu, ali od šefova predstavništava očekujemo da u narednom periodu privuku nove investitore. U prvih sto dana rada formirali smo i Odsjek za saradnju sa dijasporom od kojeg očekujemo mnogo toga.

NN: Koji su zadaci novoformiranog odsjeka, čime će se baviti?

KLOKIĆ: Formiranje ovog odsjeka doprinijeće jačoj uvezanosti institucija RS s predstavnicima dijaspore u svijetu, ali konkretni rezultati novoformiranog odsjeka vidjeće se u narednim mjesecima. U planu je donošenje strategije za saradnju sa dijasporom u kojoj će biti definisani ciljevi u kojem pravcu će se ta saradnja realizovati, a u planu je i donošenje akcionog plana. Konkretno, jedan od ciljeva biće i svojevrsno "mapiranje" ljudskih potencijala po dijaspori, odnosno svih onih koji mogu biti od pomoći za Republiku Srpsku. Dijaspora je potencijal koji nije dovoljno iskorišten. U narednom periodu preko privrednih foruma u inostranstvu očekujemo da taj potencijal više iskoristimo.

NN: Spomenuli ste to da su šefovi predstavništava predstavili rezultate. Koliko predstavništva u svijetu radi na pitanju privlačenja investicija?

KLOKIĆ: Predstavništva u inostranstvu realizuju brojne aktivnosti za potrebe Republike Srpske, po pitanju predstavljanja i promocije njenih interesa u inostranstvu, pri čemu su jačanje privredne saradnje i privlačenje stranih investicija svakako prioriteti njihovog rada. Aktivnosti na stvaranju ekonomske koristi za RS su svakodnevne i različitog su karaktera, poput organizacije poslovnih susreta privrednika, podrške uspostavljanju direktnih kontakta u cilju iznalaženja poslovnih partnera, podrške u vezi s učešćem na međunarodnim sajmovima, poslovnim skupovima i drugim događajima, kao i promocije investicionih potencijala i konkretnih projekata u cilju podsticanja kompanija za ulaganje u RS. Pritom treba istaći da odluka investitora o realizaciji investicije u bilo koju zemlju zavisi od skupa brojnih faktora pri čemu su aktivnosti naših predstavništava u inostranstvu samo jedan u nizu faktora.

NN: Imamo li neki pozitivan primjer?

KLOKIĆ: Kao pozitivan primjer u skorijem periodu može se izdvojiti Predstavništvo u Ruskoj Federaciji, koje pruža podršku u vezi s realizacijom strateških investicionih projekata u RS u saradnji s ruskim kompanijama, kao što je projekat kompanije "Gazprom" za izgradnju postrojenja tečnog prirodnog gasa u Zvorniku. Predstavništvo u SAD aktivno je pružilo podršku predstavnicima američke kompanije NCR u vezi s njihovim poslovnim angažmanom u RS. U prethodnom periodu je otvoren NCR centar u Banjaluci, a sada je najavljeno i zapošljavanje novih radnika. Predstavništvo u Austriji trenutno provodi aktivnosti u vezi s otvaranjem izložbeno-prodajnog prostora u Lincu, Gornja Austrija, za proizvode iz građevinskog sektora iz RS, a privrednici će imati mogućnost ostvarivanja poslovnih kontakata i saradnje s privrednicima iz Austrije, Njemačke i Češke. Predstavništvo u Srbiji svake godine pruža podršku za učešće na nekoliko privrednih sajmova koji se održavaju u Srbiji. Svakako i ostala predstavništva nastoje da u svom kapacitetu pruže maksimalnu podršku za unapređenje privredne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije