Svijet

Pratite nas na Google news

Američka koalicija priznala da je ubila 1.300 civila, drugi izvori tvrde da je broj mnogo veći

Američka koalicija priznala da je ubila 1.300 civila, drugi izvori tvrde da je broj mnogo veći
Foto: Ilustracija | Američka koalicija priznala da je ubila 1.300 civila, drugi izvori tvrde da je broj mnogo veći
N.N.

DAMASK - Koalicija predvođena Amerikom koja ratuje protiv terorističke organizacije Islamska država saopštila je da je nenamjerno ubila više od 1.300 civila u Iraku i Siriji od 2014. godine.

U saopštenju se navodi da su izvedena 34.502 napada od početka kampanje protiv terorističke grupe Islamska država prije gotovo pet godina. Britanska grupa za monitoring tvrdi da je broj žrtava mnogo većih te procjenjuje da se radi o čak 13.000 civilnih žrtava.

Koalicija je krenula u borbu nakon što je ID preuzela kontrolu nad ogromnom teritorijom. Teroristi su nametnuli brutalnu vladavinu nad milionima ljudi koji su pali pod njihovu kontrolu, te su izvodili smrtonosne napade širom svijeta

Koalicija je dodala da istražuje još 111 slučajeva mogućih civilnih žrtava.

Najnovije priznanje se višestruko razlikuje od podataka monitoring grupa i grupa za ljudska prava. Prošlog mjeseca su aktivisti proveli istragu u kojoj su zaključili da je u napadu na sirijski grad Raku ubijeno 1.600 civila samo tokom petomjesečne kampanje 2017. godine.

Raka se smatrala glavnim gradom samoproglašenog kalifata Islamske države.

Monitoring grupa "Airwars" je saopštila da je do danas nastradalo između 8.000 i 13.000 civila.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije