SP Qatar 2022.

Svijet

Asad: Rat u Siriji nije završen, ubistva su američki način rada

Asad: Rat u Siriji nije završen, ubistva su američki način rada
Foto: Tanjug/AP | Asad: Rat u Siriji nije završen, ubistva su američki način rada
N.N.

DAMASK - Rat u Siriji nije završen, a vođe terorista žele da on traje još dugo, izjavio je sirijski predsjednik Bašar el Asad.

On je, u intervjuu "Sputnjiku", rekao da teroristi trenutno kontrolišu određene regione Sirije i vrše, kako je rekao, "različite vrste zločina i ubistava".

Asad je dodao da sirijska vojska u potpunosti zavisi od ruskog naoružanja.

"Prije dvije godine smo počeli sa realizacijom plana modernizacije naše vojske i namjeravamo da izvršimo tu modernizaciju u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije, jer se već decenijama naša vojska oslanja na rusko naoružanje", rekao je predsjednik Sirije.

On nije želio da kaže za kupovinu kojih tipova ruskog oružja je njegova zemlja zainteresovana.

Asad je prokomentarisao izjavu američkog lidera Donalda Trampa o planovima njegove likvidacije, istakavši da su ubistva način na koji SAD rade decenijama.

"Ubistva su američki metod rada, modus operandi, oni to stalno čine decenijama. Rade to svuda, u svim krajevima svijeta. Tu nema ništa novo. Stoga se mora imati na umu da su planovi tog tipa uvijek postojali iz različitih razloga. U uslovima sukoba u Siriji, trebalo bi da očekujemo nešto slično od Amerikanaca", rekao je sirijski lider u intervjuu za "Sputnjik".

Asad je dodao da su Amerikanci nezakonito okupirali Siriju i da pružaju podršku teroristima.

Prem njegovim riječima, "Vašington ništa neće odvratiti od takvih surovih akcija i napada, ukoliko u međunarodnim odnosima ne bude ravnoteže u kojoj Sjedinjene Američke Države ne mogu da izbjegnu odgovornost za svoje zločine".

Tramp je ranije priznao da se zalagao za uklanjanje Asada kada su SAD imale priliku da ga ubiju.

On je rekao da je bivši ministar odbrane Džejms Matis bio protiv i da ga je on odgovorio od tog poteza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije