Svijet

Asad ima plan za razbijanje Kurda i Amerikanaca istočno od Eufrata?

Asad ima plan za razbijanje Kurda i Amerikanaca istočno od Eufrata?
Foto: Tanjug/AP/NN | Asad ima plan za razbijanje Kurda i Amerikanaca istočno od Eufrata?

DAMASK - Asirski pripadnici provladinih Nacionalnih snaga odbrane (NDF) i Zaštitne snage Gozorto (GPF) biće dodatno naoružani u sjeveroistočnoj Siriji, saopštio je neimenovani sirijski vojni izvor.

Prema njemu, NDF i GPF će nastaviti da kontrolišu kontrolne punktove unutar Al-Hasake, uprkos prethodnim tvrdnjama da će sirijska vojska preraspodijeliti trupe u ovoj pokrajini.

Izvor je dodao da su te snage spremne za borbu i dobro naoružane, dodajući da blisko sarađuju sa vojskom unutar Al-Hasake.

NDF je aktivan u Al-Hasaki od 2014. godine; čine ih arapski, jermenski i asirski mještani. U međuvremenu, Zaštitne snage Gozorto (GPF) su isključivo lokalni Asirci iz okruga Al-Kamišli.

GPF, ranije poznat kao Sotoro, učestvovao je u nekoliko bitaka u sjeveroistočnoj i istočnoj Siriji, uključujući borbu za Al-Kamišli, Al-Hasaku, Deir ez Zor i Kurajtajn.

Da podsjetimo, Kamišli i Hasaka su izolovane vojne enklave lojalne Damasku i predsjedniku Sirije Bašaru Asadu, opkoljene pro-američkim snagama Kurda iz redova Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Stoga, ovakav potez naoružavanja "lokalaca" može biti znak da Damask sprema operacije istočno od Eufrata ili pak jačanje odbrane pomenutih opkoljenih područja i sprečavanje da u budućnosti one padnu u ruke Kurda ili Amerikanaca.

Ruska vojska na nogama

Ruske oružane snage poslale su još pojačanja u sjevernu pokrajinu Alepo. Prema izvoru, ruske oružane snage su poslale svoja pojačanja u ključni grad Tal Rifat, koji je prethodno napadnut od strane turske vojske.

U međuvremenu, u regionu Afrina u sjevernom Alepu, nekoliko boraca pobunjeničke frakcije podržane od Turske navodno je razmjenjivalo neprijateljstva nakon što je jedna strana optužila drugu za hapšenje saveznika.

U izvještajima iz Afrina pročitano je da je nekoliko boraca iz Slobodne sirijske vojske (FSA) razmijenilo vatru u okrugu Džindares u Afrinu. Najmanje jedan civil je ubijen tokom pucnjave, a nekoliko boraca s obe strane je hospitalizovano zbog rana koje su zadobili tokom vatrenog okršaja.

Turska vojska operiše na sjeveru Iraka

Turska vojska pokrenula je operaciju protiv kurdskih militanata na sjeveru Iraka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U akciji učestvuju komandosi, koji imaju podršku artiljerije i borbenih aviona.

Operacija je pokrenuta artiljerijskim i vazdušnim udarima juče u poslijepodnevnim časovima, a komandosi su se uključili nešto kasnije.

Cilj akcije je "neutralisanje terorista i uništavanje njihovih skloništa" u oblastima sa druge strane granice u regionu na sjeveroistoku Iraka, navodi Ministarstvo odbrane.

(Izvor: pravda.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije