Svijet

Pratite nas na Google news

Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji

Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji
N.N.

MOSKVA, DAMASK - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kartu sprovođenja sporazuma sa Turskom o Siriji.

Prema legendi na karti, na granici Sirije i Turske biće razmješteno 15 punktova sirijske pogranične službe.

U utorak su predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, poslije šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumijevanju u deset tačaka.

Oni su ponovo potvrdili svoju posvećenost jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije i obezbjeđivanju nacionalne bezbjednosti Turske i izrazili podršku Adanskom sporazumu.

U memorandumu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije "Izvor mira" uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija "Izvor mira", osim grada Kamišlija.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Turska vojna operacija u Siriji

Turska od 9. oktobra vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ISIL. Američki predsjednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa sjeveroistoka Sirije.

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do sjeverne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namjerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije