Svijet

Palestinci dobili rok i dvije rute za bijeg iz Gaze

Palestinci dobili rok i dvije rute za bijeg iz Gaze
Foto: Tanjug/AP | Palesticima dat rok i dvije rute za bijeg iz Gaze

TEL AVIV - Avičaj Adrae, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), objavio je da je civilima u sjevernom dijelu Pojasa Gaze izraelska vojska poručila da danas koriste dva puta kada krenu prema jugu te palestinske enklave.

BBC prenosi da je u poruci na arapskom jeziku, koju je objavio na društvenoj mreži X (bivši Tviter), Adrae kazao da dvije rute mogu da se koriste između 10 i 16 časova po lokalnom vremenu (između devet i 15 sati po srednjeevropskom vremenu) "bez ikakve opasnosti po bezbjednost" tih Palestinaca.

Navedeno je da je onima koji žive u gradu Gazi savjetovano da krenu prema jugu iz Beit Hanuna ka Kan Junisu, uoči potencijalne kopnene ofanzive izraelske vojske.

Britanski javni servis prenosi da je Adrae takođe poručio da će Palestincima koji žive u blizini plaže i zapadno od Oliva biti dozvoljeno da krenu iz Daldula i ulica Al Sane ka Salah Al Dinu i Al Bahru.

Potpukovnik Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, saopštio je ranije danas da Hamas želi da zaustavi palestinske civile koji pokušavaju da se evakuišu iz sjevernih dijelova Pojasa Gaze, pretvarajući ih u "ljudske štitove".

Konrikus je kazao da je zabrinjavajuće to što je Hamas "zaustavljao" i "pokušavao da spriječi palestinske civile da se ne bi evakuisali" iz sjevernog dela Pojasa Gaze koristeći slanje poruka, kontrolne punktove i zaustavljanja na terenu.

CNN podsjeća da IDF poručio ljudima koji žive u gradu Gazi i oko njega, što je više od milion stanovnika, da odu u južne dijelove Pojasa Gaze.

(Kurir.rs/BBC/CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije