Svijet

Prijeti nova eskalacija sukoba u Idlibu: Turci ne mogu obuzdati džihadiste

Prijeti nova eskalacija sukoba u Idlibu: Turci ne mogu obuzdati džihadiste
Foto: Tanjug/AP | Prijeti nova eskalacija sukoba u Idlibu: Turci ne mogu obuzdati džihadiste

IDLIB - Ruska i turska vojska izvršile su danas drugu ograničenu zajedničku patrolu u sirijskoj provinciji Idlib.

Kako prenose lokalni mediji, zajednička patrola je sprovedena u skladu sa sporazumom o primirju, koji su početkom marta u Moskvi potpisali predsjedinci Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin.

U patroli je bilo šest vozila, po tri sa obe strane, a odvijala se duž autoputa M4 zapadno od Sarakiba.

Prema sporazumu iz Moskve, turska strana je odgovorna da obezbijedi sigurnosnu zonu uz autoput M4 u južnom Idlibu, kao i da osigura povlačenje teškog naoružanja i džihadista iz ovog područja.

Turska i ruska strana su prvu zajedničku patrolu imale 15. marta. Međutim, bezbjedonosna zona nije stvorena, pošto Turska nije mogla da garantuje bezbjednost patrola, jer deo autoputa M4 u južnom Idlibu kontrolišu teroristi.

Jedan vojni izvor je naveo da će Turska uskoro da pokuša da ubijedi džihadiste da se povuku da bi sporazum mogao da funkcioniše. Međutim, ovo je malo vjerovatno, jer se terorističke grupe protive sporazumu iz Moskve, pošto su do nedavno imale podršku turske strane za svoje akcije.

Ovaj vojni izvor je istakao da bi to moglo da dovede do eskalacije novog sukoba u Idlibu, što znači da bi dogovor Putina i Erdoan bio nevažeći.

(Pravda.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije