Svijet

Prva reakcija Moskve na povlačenje Amerikanaca iz Sirije

Prva reakcija Moskve na povlačenje Amerikanaca iz Sirije
Foto: Ilustracija | Prva reakcija Moskve na povlačenje Amerikanaca iz Sirije

MOSKVA - Predsjednik međunarodnog komiteta Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da moguće povlačenje američkih snaga iz Sirije može imati dvosmisleno značenje.

Jedno je — povući Amerikance, ali i nastaviti djelovanje preko saveznika, prenosi "Sputnjik".

"Izjava američkog predsjednika o predstojećem povlačenju američkih snaga sa teritorije Sirije neizbežan je korak nakon ranije objave o uništenju Islamske države. Logika pokazuje da ako je neprijatelj poražen, sa kim će sada ratovati Amerikanci? Ili će morati da priznaju da ratuju sa zakonitom vlasti Sirije, što se od samog početka pretpostavljalo?", napisao je Kosačov na Facebooku.

Po njegovom mišljenju, Tramp se suočio sa dva zahtjeva unutar Amerike: jedan zahtjev je da se Vašington više bavi svojim poslovima i da ne ratuje za tuđe interese. Drugi – da se ne ustupi Sirija predsjedniku Bašaru Asadu i Rusiji.

"Odluka zato može imati dvosmisleno značenje – da se povuku Amerikanci, ali da se nastavi djelovanje preko saveznika, uključujući nezvanične i sumnjive", dodao je senator.

On takođe nije isključio da će se odlazak Amerikanaca iz Sirije zaista desiti, ali nije siguran da će to promijeniti nešto u političkoj i vojnoj situaciji u Siriji.

Bijela kuća je ranije saopštila da je počelo povlačenje američkih snaga iz Sirije.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije