Svijet

Rusija: Primirje u Siriji prekršeno 19 puta

Rusija: Primirje u Siriji prekršeno 19 puta
Foto: Tanjug/AP | Rusija: Primirje u Siriji prekršeno 19 puta

IDLIB - Rusija je u prethodna 24 sata registrovala 19 slučajeva kršenja primirja u Siriji saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ruski dio rusko-turske komisije za pitanja kršenja režima obustave vatre, registrovao je 19 slučajeva kršenja – u Idlibu tri, Latakiji sedam, Alepu devet. Turska je registrovala jedan takav slučaj, u provinciji Idlib", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prethodno se oglasilo tursko Ministarstvo odbrane navodeći da Turska nije zabilježila narušavanje primirja u sirijskom Idlibu nakon stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre, koji su u Moskvi ranije postigli predsjednici Rusije i Turske - Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan.

"Od momenta kada je sporazum o prekidu vatre u Idlibu stupio na snagu pa do sada nisu zabilježeni slučajevi njegovog narušavanja. Pomno pratimo situaciju, i u slučaju napada na naše osmatračnice odmah ćemo reagovati", rekao je ministar odbrane Turske Hulusi Akar, prenosi agencija "Anadolija".

On je takođe saopštio da će sljedeće sedmice u Ankaru doputovati delegacija iz Moskve, kako bi se razgovarali o zajedničkom patroliranju u sirijskom Idlibu.

"U okviru sporazuma, koji je potpisan u Moskvi, od 15. marta počinjemo da sprovodimo zajedničko patroliranje u Idlibu. Počeli smo razmatranje uslova formiranja bezbjednosnog koridora duž trase M4. S tim u vezi sljedeće sedmice će u Ankaru doputovati ruska delegacija", istakao je Akar.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, poslije šestočasovnih razgovora u Moskvi, usaglasili su u četvrtak dokument u cilju normalizacije situacije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

Dogovoren je prekid vatre, uspostavlja se bezbjednosni koridor u dužini od šest kilometara ka sjeveru i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i formiraju se zajedničke patrole Rusije i Turske, koje će od 15. marta patrolirati duž puta M-4B, koji povezuje Latakiju i Alepo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije