Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija: Turske trupe nije trebalo da budu u zoni napada

Rusija: Turske trupe nije trebalo da budu u zoni napada
Foto: Tanjug/AP | Rusija: Turske trupe nije trebalo da budu u zoni napada
Tanjug

MOSKVA - Turska vojska, koja se juče našla na udaru snaga sirijske vlade u zoni deeskalacije Idlib, nije trebalo da bude tamo, prema ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi ruska agencija RIA.

Kako navodi agencija, 27. februara ekstremisti terorističke grupe Tahrir al-Šam pokušali su da napadnu sirijsku vojsku na području Behuna. Sirijske trupe odgovorile su vatrom, koja je pogodila i turske trupe, "koje su bile u borbenim formacijama terorističkih grupa".

Štaviše, prema turskoj strani, na tom području nije bilo i nije trebalo da se nalazi nijedna jedinica turske vojske, naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, međutim, saopštilo da ruski ratni avioni nisu izveli udare na području na kojem su bile turske trupe i da je Rusija učinila sve da bi sirijska vojska prekinula vatru kako bi omogućila da se trupe evakuišu.

"Avijacija vazduhoplovnih snaga Rusije u oblasti naselja Behun nije korišćena", dodaje ministarstvo odbrane.

Sinoć je guverner pogranične pokrajine Turske Hataj Rahmi Dogan rekao da su u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula 33 turska vojnika, a 36 ranjeno. Nakon toga Ankara je najavila početak kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijskih trupa.

Omer Čelik, portparol vladajuće Partije pravde i razvoja u Turskoj, nazvao je incident "napadom" na NATO i najavio konsultacije sa savezom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije