Svijet

SAD spremne pomoći Turskoj protiv Sirije ako Ankara ukloni S-400

SAD spremne pomoći Turskoj protiv Sirije ako Ankara ukloni S-400
Foto: N.N. | SAD spremne pomoći Turskoj protiv Sirije ako Ankara ukloni S-400

VAŠINGTON - SAD su spremne pomoći Turskoj protiv Sirije ako Ankara "ukloni" sisteme protivvazdušne odbrane S-400 kupljene u Rusiji, rekla je Kej Bejli Hačison, stalni predstavnik SAD pri NATO.

Ona je to rekla na telefonskom brifingu u srijedu, javlja portal bulgarianmilitary.com.

"Nadamo se da će Turska uspjeti da odvrati sirijsku agresiju, usljed koje je ubijeno mnogo turskih vojnika. Nadamo se da možemo da prikupimo paket pomoći Turskoj. Nadamo se da Turska neće rasporediti ruski sistem protivvazdušne odbrane u svojoj zemlji - ona ​​zadržava potencijal koji im možemo pružiti u borbi protiv sirijske agresije", rekla je Hačison i dodala:

"Nadamo se da će Turci ukloniti sistem protivvazdušne odbrane koji se nalazi u samom centru Ankare" .

Podsjećamo, 5. marta održani su pregovori predsjednika Rusije i Turske u vezi s pogoršanjem situacije u sirijskoj provinciji Idlib.

Nakon sastanka usvojen je zajednički dokument, piše bugarski portal.

Stranke su ponovo potvrdile svoju posvećenost "Astanskom formatu" i najavile primirje. Strane su se složile da zajednički patroliraju na važnom magistralnom putu M4 koji je sada pod kontrolom militanata.

Situacija u sirijskom Idlibu pogoršala se nakon što su teroristi grupe Khaiiat Tahrir al-Sham 27. februara izveli masovni napad na položaje sirijskih vladinih snaga.

Sirijska vojska je uzvratila vatru. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, turska vojska, koja nije trebalo da bude tamo, takođe je granatirana.

Kao rezultat toga, 36 turskih vojnika je poginulo, a više od 30 ljudi je ranjeno. Odmah nakon informacije o gubicima u turskoj vojsci, ruska strana je preduzela mjere za potpuno primirje od strane sirijskih snaga, a sigurna evakuacija mrtvih i ranjenih bila je obezbijeđena u Tursku.

Rusko ministarstvo odbrane naglasilo je da se u ovoj oblasti ne koristi ruska avijacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije