Svijet

Sirijska vojska blokirala prolaz Amerikancima

Sirijska vojska blokirala prolaz Amerikancima
Foto: Tanjug/AP arhiva | Sirijska vojska blokirala prolaz Amerikancima

DAMASK - U sirijskoj provinciji El Hasaka blokiran je prolaz konvoja sa vojnom opremom američke vojske, prenosi državna informativna agencija SANA.

Kako se navodi u saopštenju, stanovnici Dašdašije i Kahire, prinudili su američke vojnike da promjene pravac kretanja.

Izvještaji o takvim slučajevima na sjeveru Sirije redovno stižu. Štaviše, mediji su pisali o napadima nepoznatih naoružanih grupa na američke vojnike u El Hasaki i susjednom Dejr el Zoru.

Podsjetimo, oružani sukob u Siriji počeo je 2011. godine. U pojedinim regionima nastavljaju se čišćenja teritorije od terorista.

Američki vojnici nalaze se u provincijama Al Hasak i Dejr el Zor bez zakonskih osnova. Koncentrisali su svoje snage oko velikih nalazišta nafte i gasa.

Sirijske vlasti više puta su saopštavale da prisustvo američkog kontigenta krši suverenitet države, kao i sva međunarodna pravila.

S druge strane, specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Džejms Džefri izjavio je prošle nedjelje da Vašington pokušava da obnovi situaciju u zemlji od prije početka sukoba 2011. godine, a kao krajnji cilj navodi povlačenje svih oružanih snaga iz Sirije, prije svega iranskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije