Svijet

Pratite nas na Google news

Sirijska vojska zauzela grad Kafr Nabudu

Sirijska vojska zauzela grad Kafr Nabudu
Foto: Screenshot | Sirijska vojska zauzela grad Kafr Nabudu
N.N.

Vojska Sirije zauzela je strateški važan grad Kafr Nabudu u provinciji Hama, javlja "Masdar njuz".

Snage grupe Hajat tahrir el Šam, formirane na bazi Nusra fronta, pokušale su da organizuju kontraofanzivu.

Oni su napali pozicije sirijske vojske na istočnom obodu Kafr Nabude u noći 27. maja. Džihadisti su prekinuli ofanzivu nakon velikih gubitaka, prenosi "Sputnjik".

Kako se navodi, prije osvajanja grada, sirijska vojska je nedjelju dana pokušavala da zauzme Kafr Nabudu. Islamisti su prošle srijede preuzeli kontrolu nad tim gradom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije