Svijet

Pratite nas na Google news

Uznemirujuće fotografije civila zatrpanih u ruševinama u Siriji šokirale svijet

Uznemirujuće fotografije civila zatrpanih u ruševinama u Siriji šokirale svijet
Foto: Anadolija | Uznemirujuće fotografije civila zatrpanih u ruševinama u Siriji šokirale svijet
Anadolija

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izvele su nove artiljerijske napade na naselja u regiji Idlib u kojima je poginulo četvoro civila.

Režimske snage i njima lojalne proiranske militantne grupe izvele su napade na gradove Kan Sjajkun i Sarakib u provinciji Idlibu i gradove Al-Latamina i Kafr Zeita u provinciji Hama, koje zajedno čine deeskalacijsku zonu na sjeveroistoku Sirije.

Šef civilne zaštite "Bijele beretke" Mustafa Hadž Jusuf rekao je za agenciju "Anadolija" kako snage Asadovog režima i dalje izvode žestoke napade u toj regiji. Istakao je da je u režimskim raketnim napadima ubijeno ukupno četvoro civila, dok su mnogi ranjeni.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi zone deeskalacije za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Asadovom režimu izvele su niz artiljerijskih i vazdušnih napada u toj regiji.

Mreža za ljudska prava u Siriji (SNHR) je u posljednjem izvještaju navela da su u režimskim napadima od početka godine u Idlibu ubijeno najmanje 94, a ranjena 290 civila.

Intenzivirani režimski napadi izazvali su novi talas izbjeglica iz Kan Šajkuna i Maret al-Numana. Od početka februara ta dva grada napustilo je 6.900 porodica koje su utočište potražile u kampovima u blizini turske granice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije