Svijet

Pratite nas na Google news

Zašto ruski Su-35 nisu pomogli Asadovim snagama

Zašto ruski Su-35 nisu pomogli Asadovim snagama
Foto: Tanjug/AP | Zašto ruski Su-35 nisu pomogli Asadovim snagama
N.N.

DAMASK - Ruske vazdušne snage nisu koristile svoj avion Su-35 za presretanje bilo kakvih ratnih aviona na sjeverozapadu Sirije.

Jedan vojni stručnjak je objasnio da Rusi nisu imali razloga da Su-35 koriste tokom ratnih dejstava sirijske vojske i džihadista, koji su imali podršku Turske.

"Rusija nije upotrijebila svoje borbene avione Su-35 da presretnu turske avione, jer turski avioni nisu ulazili duboko u sirijski vazdušni prostor. Oni su se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržavali vrlo kratko", rekao je ovaj vojni stručnjak i nastavio:

"Bilo je kršenja sirijskoj vazdušnog prostora od strane turskih aviona F-16. Međutim, oni su ušli samo nekoliko kilometara u vazdušni prostor Sirije, ispalili projektile i onda se vratili u Tursku. Za to vrijeme, ruski avioni nisu mogli ni da polete, a ne bi smeli ni da krenu u potjeru sa turskim avionima, jer bi se to smatralo invazijom na turski vazdušni prostor. Ruski avioni su podizani da bi zaštitili sirijsku granicu i tursku vojsku".

On je istakao da su sirijska i ruska PVO zajedničkim delovanjem oborili najmanje 40 turskih bespilotnih letjelica.

"Ankara je objavila lažne informacije da je SAA tokom rata u Idlibu doživjela teške gubitke. Sa druge strane, najmanje 200 turskih vojnika je poginulo ili ranjeno u Siriji. Ovo dokazuje da je Sirija izdržala napad jedne od najvećih članica NATO-a", rekao je ovaj vojni izvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije