Svijet

Zvaničnici uputili podršku Novom Zelandu: Tragedija šalje snažnu poruku svijetu

Zvaničnici uputili podršku Novom Zelandu: Tragedija šalje snažnu poruku svijetu
Foto: Tanjug/AP | Zvaničnici uputili podršku Novom Zelandu: Tragedija šalje snažnu poruku svijetu

KRAJSTERČ - Povodom napada koji se dogodio u džamijama u Krajstčerču na Novom Zelandu, u kojem je poginulo 49 ljudi, zvaničnici iz regiona ali i cijelog svijeta upućuju izraze saučešća državnom vrhu i porodicama žrtava.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je napad na vjernike tokom molitve i uputio telegram saučešća premijerki Džasindi Ardern i porodicama žrtava, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Vama, porodicama žrtava i građanima Novog Zelanda upućujem saučešće povodom terorističkog napada koji se dogodio u gradu Krajstčerč. Naojštrije osuđujem krajnje brutalan čin čiji će učesnici i organizatori, nadam se, ubrzo biti privedeni i najoštrije kažnjeni", naveo je Komšić u telegramu saučešća.

On je poručio da ekstremne ideologije i kukavička djela zaslužuju svaku osudu, te da će i BiH dati puni doprinos borbi protiv terorizma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća generalnom guverneru Novog Zelanda Petsi Ridi.

"Primite moje iskreno saučešće povodom nemilosrdnih napada na džamije u Krajstčerču, u kojima je stradalo mnogo ljudi i to dok su tražili mir u molitvi", naveo je Vučić u telegramu, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

U telegramu se navodi da ova tragedija šalje snažnu poruku svijetu, da moramo da budemo jedinstveni pred izazovima i okrutnošću terorizma, jer, u svojoj namjeri da vlada strahom, terorizam nema granice i ne poštuje ljudske vrijednosti.

"Srbija će uvek biti na strani prava i pravde, zalažući se za jednakost svih nacija i religija", naveo je Vučić u telegramu.

I premijerka Srbije Ana Brnabić je najoštrije osudila teroristički napad na dve džamije na Novom Zelandu i izrazila iskreno saučešće vladi i svim građanima Novog Zelanda.

"Srbija stoji uz Novi Zeland u osudi ovog strašnog terorističkog čina. Naše misli su s predsednicom Vlade i građanima Novog Zelanda", napisala je Brnabićeva na svom Tviter profilu.

Crna Gora najoštrije osuđuje bezumni teroristički akt na Novom Zelandu, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je na svom Twiter nalogu napisao i da Crna Gora ostaje odlučna u borbi protiv svih vidova nasilja, ekstremizama, mržnje i netolerancije.

Izraze saučešća uputio je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"To je bio brutalan i cinični napad na civile koji su se okupili na molitvi. Očekujem da će svi umiješani u ovoj zločin biti kažnjeni kako zaslužuju", rekao je Putin u saopštenju.

On je dodao da ruski narod dijeli bol i tugu onih koji su izgubili svoje voljene, poželjevši brz oporavak povrijeđenima, prenio je TASS.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio teroristički napad na muslimane u Novom Zelandu, javlja Anadolija.

"Najoštrije osuđujem zastrašujuće terorističke napade na džamije u Krajstčerču", poručio je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije