Atletika

Amel Tuka spreman za EP Glazgovu: Daću sve od sebe za medalju

Amel Tuka spreman za EP Glazgovu: Daću sve od sebe za medalju
Foto: N.N. | Amel Tuka spreman za EP Glazgovu: Daću sve od sebe za medalju

Bh. atletičar Amel Tuka vjeruje da može do dobrog rezultata na 35. Evropskom dvoranskom prvenstvu, koje sutra počinje u Glazgovu, te ističe da će sve od sebe dati da osvoji medalju u trci na 800 metara.

"Imao sam neke jako dobre trke i postigao sam dobre rezultate. Zadovoljan sam i vremenima i plasmanima, odnosno prvim mjestima, koja daju samopouzdanje. Nisam jurio lični rekord. Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata. Spreman sam za Evropsko prvenstvo", rekao je Tuka, koji ove godine ima četvrto vrijeme kada su u pitanju Evropljani (1:46,75 minuta).

Osvajač bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015. priželjkuju odličje.

"O medalji je teško pričati, jer ima puno teškog posla do finala, odnosno treba proći kvalifikacije i polufinale. Moram ići korak po korak, želim da svaku trku shvatim maksimalno ozbiljno i da se prvo psihički pripremim za prolazak u finale, a onda kada dođe taj dan da dam sve od sebe kako bih se borio za postolje i kako bih svojoj državi donio još jednu medalju s velikog takmičenja", istakao je Tuka.

Osim bronze iz Pekinga, Tuka može da se pohvali bronzom s Evropskog prvenstva za takmičare do 23 godine, a kada je riječ o šampionatima Evrope, na otvorenom, ima jedno četvrto mjesto iz 2016. i šesto iz 2014. Prije dvije godine na dvoranskom EP je zbog povrede odustao od nastupa u polufinalu. Novi izazov je u petak, kada su na programu kvalifikacije. Dan kasnije će biti polufinale, a u nedjelju finale, koje će izboriti šest najboljih atletičara.

Tuka kaže da su dvoranska takmičenja drugačija od onih na otvorenom, da je važnija taktika u takvim trkama, ali da je ovo prvo EP na kojem će nastupiti potpuno zdrav.

Tuka je juče krenuo put Glazgova, kao i Abedin Mujezinović, koji će trčati 800 metara, a osim njih dvojice na EP će nastupiti bacač kugle Mesud Pezer, koji vjeruje da ima hitac za medalju.

"Od Mujezinovića očekujem jako dobru trku, razgovarali smo i bio bi veliki uspjeh da prođe prvi krug. Što se tiče Pezera, on je pokazao na prošlom dvoranskom SP da je jako dobar takmičar. Sva dosadašnja finala, iskustvo i forma koju je pokazao na mitingu u Beogradu, gdje je kuglu bacio 20,99 metara, pokazauju da se i on može boriti za medalju. Od mene i Pezera najviše očekuju, s pravom, a i ja očekujem dobar rezultat", rekao je Tuka.

Tuka kaže da bi volio da BiH ima brojniju ekipu, ali da misli da će na narednim prvenstvima biti više učesnika iz BiH.

1:46.33 minuta je lični rekord Amela Tuke u dvorani, a ostvario ga je 10. februara 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije