Atletika

Banjalučki polumaraton od 10. do 13. maja

Banjalučki polumaraton od 10. do 13. maja
Foto: N.N. | Banjalučki polumaraton od 10. do 13. maja

Četvrti Banjalučki polumaraton biće održan 12. maja 2018, ali s novim konceptom pod nazivom "Run & more weekend", te novom atraktivnijom trasom.

"Imamo nekoliko novina, polumaraton će biti u subotu, a ne u nedjelju i cilj će biti na tvrđavi Kastel, a ne na Trgu Krajine, kao što je bilo ranije. Polumaraton prerasta u događaj u kojem će biti i zabave i rekreacije", rekao je Goran Ćorić, član Organizacionog odbora Banjalučkog polumaratona, na predstavljanju događaja i kratkog filma o polumartonu u Muzeju savremene umjetnosti RS, kojem su prisustvovali brojni partneri i predstavnici sponzora.

"Run & more weekend" trajaće od 10. do 13. maja, a dio manifestacije, koja ima za cilj promociju sporta i grada, biće sportski seminari, edukacije, treninzi, "Expo" - polumaratonski sajam sportske opreme, događaja i sportskog turizma, koncerti, rafting, paraglajding...

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, rekao je da je Banjaluka i domaćin i logistička podrška organizaciji Banjalučkog polumaratona, koji raste.

"Svaki polumaraton dosad je bio s većim brojem učesnika i većim rejtingom. Za nas je to važno i iz unutrašnjih i eksternih razloga. Iz unutršanjih, zato što podstiče kulturu i drugačiji stil razmišljanja i života kod građana, ali i u kontekstu nekih drugih akcija koje sprovodimo u gradu, poput nove trim staze na 'Akvani', uređenja trim staza i šetališta na Banj brdu... a eksterno jer želimo da Banjaluka bude pozicionirana kao jedan od regionalnih centara i kulturno, i turistički, i sportski. To se uklapa i u našu sliku da privlačimo turiste i goste i da radimo zajedničku ponudu više događaja različitih vrsta", rekao je Radojičić.

Vladimir Selec, direktor Banjalučkog polumaratona, istakao je da promjena trase bila potreba.

"Imali smo ravnu stazu, idealnu za obaranje ličnih rekoda, ali problem je bio što smo imali dva kruga, elitni trkači su stizali sporije i imali smo žalbi zbog toga. Takođe, želeli smo da imamo jedan krug, da trkači prođu kroz više ulica, kao i kroz sam centar grada, ali i da donesemo pokret trčanja celom gradu", istakao je Selec i dodao kada trkači prođu određenim dijelom grada taj dio će biti otvoren za saobraćaj.

Organizatori razmišljaju da polumaraton preraste u maraton, ali još nije vrijeme za to.

"Kada Banjaluka bude imala svojih 1.000 polumaratonaca, potrudićemo se da napravimo dobar maraton. Imamo želju da maraton organizujemo u petoj godini postojanja, ali maraton je ozbiljan događaj, prije svega trkački. Siromašno je vidjeti 200 trkača koji se razvuku na 42 kilometra, treba da postigemo masu, da bismo imali uspješan događaj, idemo ka tome, ali trebaće vremena", rekao je Goran Ćorić, član Organizacionog odbora.

Osim glavne polumaratonske trke na 21 km, biće štafetni polumaraton, bambini maraton, trka zadovoljstva, te prvi put trka osnovaca i srednjoškolaca.

Njujorški maraton

Članovi Organizacionog odbora Banjalučkog polumaratona Goran Ćorić, Milan Milinčić, Vladimir Selec i Stevan Dimitrijević nedavno su učestvovali na prestižnom Njujorškom maratonu.

"Prvi put sam trčao Njujorški maraton. To je spektakl, ogroman broj učesnika, odlična organizacija, a i sam Njujork ostavlja snažan utisak", rekao je Selec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije