Atletika

Bh. atletičari treći na Evropskom ekipnom prvenstvu - treća liga

Bh. atletičari treći na Evropskom ekipnom prvenstvu - treća liga
Foto: N.N. | Bh. atletičari treći na Evropskom ekipnom prvenstvu - treća liga

Naši atletičari su imali odlične nastupe na Evropskom ekipnom prvenstvu, treća liga, i pokazali su da uz malo veću podršku možemo da izborimo viši rang tačmičenja, rekao je Goran Bošnjak, predsjednik Atletskog saveza BiH.

Bh. tim, koji je brojao 33 takmičara, proteklog vikenda je u Skoplju zauzeo treće mjesto u konkurenciji 13 reprezentacija. Imao je 385 bodova, a ispred njega bili su Srbija sa 427 bodova i Island, koji je izborio viši rang, sa 430 bodova. Aletičari BiH su zabilježili pet pobjeda, nakon Jelene Gajić (800 m) i Rusmira Malkočevića (400 m s preponama), maksimalnih 13 bodova u nedjelju su osvojili Abedin Mujezinović (800 m), Dejan Mileusnić (bacanje koplja), te muška štafeta 4x400 metara.

"Bilo je dosta dobrih nastupa, ličnih rekorda, što potvrđuje da naši atletičari napreduju i da su na dobrom putu. Mnogo mladih takmičara je iskoristilo šansu, popravilo svoje rezultate, kao i neki iskusniji koji su napravili iznenađenje. Takođe, bodovno nismo mnogo zaostali za Srbijom i Islandom, što nas raduje i potvrđuje da uz malo više ulaganja možemo da konkurišemo za plasman u viši rang takmičenja", rekao je Bošnjak za "Nezavisne".

A ulaganja u bh. sport nisu velika.

"Atletski savez BiH ima vrlo mali budžet. Pojedini atletičari Srbije imaju lični budžet veći nego naš savez", rekao je Bošnjak i pojasnio novčano stanje u Savezu:

"Naš budžet je oko 170.000 KM, što je minimum potrebnih sredstava da bismo mogli da odemo na evropska i svjetska prvenstva, balkanijade... Od države dobijemo 20.000-25.000 KM, -'BH Telecom' je jedini sponzor koji nas svake godine podrži i izdvoji do 50.000 KM, dok se za ostatak novca snalazimo. Svake godine se najviše energije potroši na egzistencijalna pitanja, a manje na razvojna, a trebalo bi da bude obrnuto. Imamo najviše kvalitetnih takmičara, najuspješniji smo sport i bili bismo još uspješniji uz veću podršku."

Kada je riječ o EP u Skoplju, BiH je nastupila bez najboljih atletičara Amela Tuke i Mesuda Pezera, koje je Upravni odbor AS BiH, na prijedlog njihovih trenera i selektora, oslobodio obaveze nastupa, jer se ono ne uklapa u program njihovih priprema za Svjetsko prvenstvo. Ali, kako kaže Bošnjak, ostali su iskoristili šansu i imali dobre nastupe.

"Ne bih nikoga izdvajao, svi su bili dobri i zaista nema nijedan takmičar za kojeg bih mogao reći da je imao loš nastup", rekao je Bošnjak.

Oboreno je osam ličnih rekorda, te dva rekorda sezone, a BiH je osim pet prvih mjesta, u ukupno 40 disciplina imala tri druga i sedam trećih mjesta. Druga mjesta su zauzeli Hajrudin Vejzović (100 m), Osman Junuzović (5.000 m) i Mladena Petrušić (skok uvis), a treća Junuzović (3.000 m stipl), Kemal Mešić (bacanje kugle), Samir Vilić (bacanje kladiva), Maid Ređić (skok uvis), Petrušićeva (100 m prepone), Vanja Spaić (bacanje koplja), te ženska štafeta 4x400 metara.

Top 5

1. Island      430 bodova

2. Srbija      427

3. BiH         385

4. Moldavija 377

5. Crna Gora         283  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije