Atletika

Branka Jotanović i pored prepreka niže uspjehe: Putuje tri sata i 100 km kako bi trenirala

Branka Jotanović i pored prepreka niže uspjehe: Putuje tri sata i 100 km kako bi trenirala
Foto: Velibor Tripić | Branka Jotanović i pored prepreka niže uspjehe: Putuje tri sata i 100 km kako bi trenirala

BANJALUKA - Ko hoće nešto da učini nađe način, ko neće, nađe opravdanje, citat je poznatog španskog umjetnika iz kojeg jasno može da se odgovori na pitanje zašto je neko u nečemu uspio, a drugi ne.

Branka Jotanović, takmičarka Atletskog kluba Borac iz Banjaluke i učenica drugog razreda Tehničke škole, svakodnevno putuje oko tri sata, tokom kojih pređe 100 kilometara do škole, a zatim i do stadiona, na kojem trenira bacanje kugle.

Toliko joj treba da u najveći grad RS dođe autobusom iz rodnih Maslovara, kod Kotor Varoša, gdje pomno prate njene rezultate i nadaju se da će  jednog dana stasati u vrhunsku sportistkinju, kojom će se ponositi.

Naporan rad prate i dobri rezultati pa se tako proteklog vikenda s mitinga u Osijeku vratila s osvojenim drugim mjestom i ličnim rekordom na takmičenju za mlađe juniore. Sedmicu ranije dominirala je u Sarajevu na Kupu BiH u organizaciji Atletskog saveza BiH i bila prva.  

Ljubav prema kraljici sportova rodila se u osnovnoj školi, a talenat za bacanje kugle prvi je primijetio nastavnik fizičkog, s kojim je naučila osnove ove discipline. 

Od sedmog razreda osnovne škole redovno pobjeđuje na Malim olimpijskim igrama, a trenutno se sprema za republičko takmičenje u Sokocu, gdje će predstavljati srednju školu.

Početkom godine je imala priliku da se okuša i u seniorskoj konkurenciji i to na prvenstvu Srbije za seniorke, gdje je i pored jake i starije konkurencije bila peta.

Kuglu od tri kilograma trenutno baca 11,58 metara, ali s obzirom na to da svoj najbolji rezultat popravlja na sedmičnom nivou, možda je u momentu izlaska ove priče on još bolji.   

Prošlu, 2017. godinu završila je kao prva u bacanju kugle u kategoriji mlađih juniorki u Republici Srpskoj, dok je na prvenstvu BiH u kategoriji starijih juniorki bila druga.

Ovi uspjesi još su veći ako se uzme u obzir da se ozbiljnim treninzima bavi tek nešto više od godinu dana. 

Branka je svjesna da od izgovora nema puno koristi, pa sve poteškoće prihvata kao nove izazove na putu do vrha, do kojeg se dolazi isključivo napornim radom, koji zahtijeva i mnogo odricanja.   

"U početku mi je bilo veoma teško da se organizujem zbog smjena u školi, ali sam se sad navikla. Atletikom bih se voljela baviti i u budućnosti, jer to je nešto što me čini srećnom i daje mi mogućnost da stvaram lijepe uspomene i stičem nove prijatelje", kaže ona.

Koliko trenutno u sebi ima energije najbolje govori to da je i aktivan član Kulturno-umjetničkog društva "Brio-Rudar" iz Maslovara, a što joj, kako nam je rekla, služi kao odmor od treninga.

Njen trener Nebojša Matijević kaže da su njeni rezultati s obzirom na to da je relativno kratko u klubu vrijedni pažnje. 

"To dokazuje i pobjedama na nedavno održanim prvenstvima. Svojom građom je preodređena da bude bacačica i vjerujem da će, ako se ozbiljno posveti, uspjeti u ovom sportu", kazao nam je on.

Smatra kako Brnka može biti primjer onima kojima je stadion na nekoliko stotina metara od kuće, a koji opet ne dolaze da treniraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije